Politică

Cum poate statul să scoată 1,5 milioane de români la lumină: una dintre cele mai aşteptate măsuri ale Guvernului

Cum poate statul să scoată 1,5 milioane de români la...

Autor: Alexandra PELE, Corina VÂRLAN

03.05.2014, 09:31 1892
Dacă în zilele trecute aţi putut citi, pe larg, despre judeţele care depind de posturile plătite de stat şi despre cele mai populare meserii pe plan local, dar şi la nivel naţional, astăzi vă propunem un material despre "faţa întunecată" a pieţei muncii.
 
Munca "la negru" a fost un subiect des întâlnit în discursul public al guvernanţilor, însă puţine măsuri concrete au fost luate pentru combaterea fenomenului care a costat România peste 24 de miliarde de euro într-un deceniu. Eradicarea economiei subterane a fost un obiectiv asumat de toate guvernele ultimilor cinci ani, devenind chiar o problemă de "securitate naţională", cel puţin la nivel declarativ. În total, circa 1,5 milioane de salariaţi lucrează la negru.
 
Ei nu contribuie la bugetul de stat, nu strâng bani pentru pensie şi nu se bucură de asistenţă medicală în caz de boală.

Campania ZIUA MUNCII continuă azi cu un fenomen căruia niciun guvern n-a reuşit să-i dea de cap. Românii nu se tem că ar putea fi prinşi de autorităţi dacă lucrează la negru. Dintr-un raport al Comisiei Europene reiese că cei mai mulţi dintre ei acceptă să-şi primească salariul "în plic" din cauza lipsei unei alternative, respectiv a unor locuri de muncă legale. O măsură de natură să descurajeze acest fenomen ar fi reducerea contribuţiilor la asigurările sociale - CAS (la pensiile de stat), promisiune făcute de mai mulţi miniştri de Finanţe şi care ar urma să fie implementată, dacă sunt bani la buget şi dacă primim undă verde de la FMI, din iulie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO