Politică

Cum se face comunicarea la fondurile europene: şase oameni stau într-un birou din centrul Bucureştiului unde nu intră nimeni şi răspund la câte un mail pe zi. Galerie FOTO

Biroul de comunicare pentru fondurile europene

Biroul de comunicare pentru fondurile europene

Autor: Adelina Mihai

21.06.2013, 15:44 4193

O singură persoană a intrat în această dimineaţă, într-un interval de 40 de minute, în biroul în care lucrează şase ofiţeri de informare ai Centrului de Informare pentru Fonduri Structurale, o instituţie menită să răspundă la solicitările pe care le fac cei care vor să acceseze sau să implementeze proiecte finanţate din fonduri europene.

Când intri pentru prima dată în sediul acestui Centru, din Bulevardul Iancu de Hunedoara 56, pe lângă liniştea aproape mormântală dintr-o zi de vineri, la ora 11:30 , te “izbeşte” imaginea celor 20 de scaune libere dintr-o încăpere care se defăşoară pe o suprafaţă de  80 -100 de metri pătraţi. Spaţiul este însă colorat de roll-up-urile, afişele, pliantele şi broşurile de promovare a activităţii Centrului, dar şi de însemnele grafice (logo-urile beneficiarilor de proiect), toate fiind condiţii prevăzute în manualul de identitate vizuală pentru instrumentele structurale.

“De când s-a deschis centrul şi până în prezent, am primit peste 4.200 de solicitări din partea potenţialilor beneficiari, la care am şi răspuns. Cele mai multe solicitări vin într-adevăr pe e-mail şi pe site, precum şi prin telefon, acestea fiind mijloacele mai facile de contact”, explică Mihai Tcaciuc, ofiţer de informare în cadrul Centrului de Informare pentru Instrumente Structurale.

Cum acest centru este funcţional din ianuarie 2012, deci de 18 luni, rezultă că în toată această perioadă fiecare dintre cei şase ofiţeri de informare activi în cadrul centrului a avut de răspuns, în medie, la una, maxim două solicitări venite de la cei care doreau mai multe informaţii despre accesarea fondurilor structurale (38 de solicitări pe lună de fiecare, deci mai puţin de două pe zi lucrătoare). Centrul este deschis de luni până vineri, între orele 10 şi 18, dar şi sâmbăta, în intervalul orar 10 – 16, potrivit orarului afişat pe uşa care dă spre o terasă.

Mihai Tcaciuc a mai explicat că există trei canale de solicitare cu care trebuie să lucreze ofiţerii de informare din cadrul Centrului : solicitările făcute faţă în faţă, cele prin e-mail sau prin intermediul site-ului proiectului (www.fonduri-ue.ro), precum şi prin intermediul telefonului, indicând biroul colegei care se ocupa de activitatea de call center din cadrul proiectului.

“Sigur, dacă există o aglomerare pe partea de call center, de exemplu, preluăm şi noi o parte din apeluri”, adaugă el. Cu toate acestea, în cele 40 de minute cât am stat  acolo, singurul telefon care a sunat a fost cel al lui Mihai Tcaciuc, din partea ministerului, pentru a primi aprobarea din partea biroului de presă al Ministerului Fondurilor Europene pentru a discuta cu noi.

România are alocate, în perioada 2007- 2013, fonduri structurale în valoare de aproape 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, însă gradul de absorbţie de până în prezent este de 15%. Întrebat dacă nu cumva centrul şi-a început activitatea un pic prea târziu, având în vedere că 2013 este ultimul an în care se mai pot depune cereri de finanţare pentru acest exerciţiu financiar, Mihai zâmbeşte şi spune:

“Întrebaţi asta la minister. Centrul s-a vrut a fi lansat mult mai devreme, însă din cauza unor motive tehnice, legate de licitaţii, s-a întârziat deschiderea”.

Cele mai multe întrebări din ultima perioadă primite la Centru au fost legate de liniile de finanţate recent lansate prin intermediul programului POSDRU, prin care se alocă finanţări pentru dezvoltarea resurselor umane.

“Aproape un sfert din solicitările primite de până acum au fost pentru POSCCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), pentru că s-au lansat mai multe linii de finanţare anul trecut, acest program fiind adresat în special mediului privat. Pe locul doi sunt solicitările venite pentru POSDRU, unde sunt multe proiecte câştigate de ONG-uri”, adaugă el. Ofiţerul de informare mai spune că au primit solicitări şi pentru alte programe, cum ar fi PNDR (Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală), care nu intră în aria de  activitate a Centrului, dar că solicitanţii au fost ajutaţi cu o redirecţionare.

“Au început deja să apară solicitări privind următorul exerciţiu financiar, 2014 – 2020”,  mai spune Mihai.

Centrul de Informare pentru Fonduri Structurale, lansat oficial pe data de 29 februarie 2012, este parte componentă a unui proiect al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (intrată între timp în structura Ministerului Fondurilor Europene), finanţat prin intermediul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT). Valoarea întregului proiect este de aproape 3 milioane de euro (13,47 mil. lei) şi a fost câştigat de un consorţiu format din trei firme: Magnum Training Support Provider, AAM Consulting România, AAM Consulting Ungaria şi Smart Integration.

Centrul de Informare va funcţiona şi în urmatorul exerciţiu financiar, deşi proiectul acesta se va încheia pe 27 decembrie anul viitor. “Probabil că va fi continuat, dar cu alţi oameni”, adaugă Mihai. Fiecare ofiţer de informare din cadrul acestei instituţii trebuie să aibă minimum trei ani de experienţă profesională în domeniul economic, financiar sau juridic.

Centrul de Informare pentru Fonduri Structurale este situat în clădirea de birouri Avantgarde Office Building, pe strada Iancu de Hunedoara nr. 56 din Bucureşti un bulevard din partea de nord a Bucureştiului, care face legătura între Piaţa Victoriei şi estul oraşului. Obiectivele proiectului în cadrul căruia s-a dezvoltat acest centru sunt “diseminarea eficientă în rândul publicului larg şi a segmentelor de public ţintă, la nivel naţional, a informaţiilor referitoare la Instrumentele Structurale” şi “orientarea potenţialilor beneficiari pentru realizarea/promovarea de proiecte viabile”.

Rezultatele de până acum, în cifre, ale acestui proiect nu fac însă decât să confirme lipsa de eficienţă şi risipa de bani în gestiunea fondurilor structurale în cadrul unui proiect administrat chiar de către Ministerul Fondurilor Europene.

                                                                                              

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO