Politică

Curtea Constitutionala a suspendat activitatea CNSAS

01.02.2008, 20:33 25

Voiculescu contestase decizia de colaborare cu fosta Securitate pe care i-a dat-o Colegiul CNSAS. Prin decizia de ieri, toate deciziile privind colaborarea cu fosta politie politica ar putea fi anulate.
"Parlamentul are la dispozitie, pentru corectarea Legii CNSAS, 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea actului normativ, in caz de depasire a termenului CNSAS se va desfiinta", au explicat pentru ZF surse din Curtea Constitutionala. Judecatorii au fost de acord cu exceptiile invocate de Voiculescu, aratand ca activitatea Colegiului CNSAS va fi suspendata pana la armonizarea hotararii Curtii cu legea de functionare in Parlament. Judecatorii sustin ca CNSAS i-au fost atribuite competente neconstitutionale, ea functionand ca o institutie judecatoreasca extraordinara, care judeca si da verdicte.
In 45 de zile, Parlamentul fie adopta o noua lege de functionare a CNSAS, in care sa-i clarifice competentele de jurisdictie administrativa, fie o transforma intr-un institut de cercetare" , au mai afirmat sursele de la Curte.
Liderul UDMR Marko Bela a indicat si o alta posibila solutie, emiterea unei ordonante de urgenta care sa permita functionarea CNSAS si in perioada de suspendare. Guvernul asteapta ca decizia Curtii Constitutionale privind Legea CNSAS sa apara in Monitorul Oficial, a spus ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. Decizia ar urma sa fie publicata saptamana viitoare.
Membrii colegiului CNSAS au primit cu surprindere decizia judecatorilor de la Curte. "Prin decizia de ieri, Curtea Constitutionala a dat CNSAS lovitura de gratie intr-un an electoral, in care sunt alegeri parlamentare, iar Consiliul dispunea de 2 milioane de dosare", a declarat Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS.
"Toata povestea de la condamnarea comunismului s-a dovedit a fi o joaca ridicola, pentru ca aceasta Curte Constitutionala, formata din baieti de pe vremuri, reuseste sa dea lovitura de gratie CNSAS-ului intr-un an in care au loc alegeri parlamentare si intr-un an in care CNSAS nu mai are doar 7.000 de dosare, cum a avut in cealalta legislatura, ci 2 milioane de dosare. Gata! S-a terminat!", a spus Dinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO