Politică

Dacă UE se "rupe", opţiunea României nu mai rămâne decât adoptarea rapidă a euro

Dacă UE se "rupe", opţiunea României nu mai rămâne decât adoptarea rapidă a euro

Autor: Iulian Anghel

01.09.2011, 12:21 7090

Un eşec al ratificării în statele membre ale UE a planului de salvare a zonei euro stabilit în vară de şefii de stat din eurozonă, ar conduce la o divizare a Europei, iar pentru România se va pune acut problema: de ce parte se situează, spune Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme europene, fost comisar european din partea României.

"În cazul unui eşec (al unui acord privind salvarea znei euro - n.n.) este clar că se va merge într-o logică a Europei cu două viteze. Trebuie să se analizeze foarte clar care sunt opţiunile noastre. Şi ele sunt îndeplinirea condiţiilor formale şi informale astfel încât să aderăm cât mai rapid la zona euro", spune Leonar Orban.

Ce şanse sunt ca SUA şi zona euro să reintre în recesiune şi care ar putea fi efectele la nivel mondial şi în România

Zona euro s-ar putea destrăma dacă guvernele nu cooperează pentru a rezolva criza - oficial chinez

De ce această opţiune de vreme ce vecinii României par că au abandonat ideea adoptării euro în acest deceniu?

"Din ce în ce mai multe deciziii sunt luate în spaţiul euro, dar aceste decizii îi lovesc pe toţi membrii UE. Din acest punct de vedere, trebuie să fim la masa deciziilor - desigur, atunci când vom fi îndeplinit condiţiile astfel încât statutul de membru al zonei euro să nu fie în detrimentul României."

România care nu este inclusă în Mecanismul Ratelor de Schimb are, în continuare, ca ţintă aderarea la zona euro în 2015, deşi multe ţări central - est europene au abandonat acest obiectiv. Ungaria, de pildă, socoteşte că adoptarea euro nu mai este un subiect de actualitate, iar unii oficiali ungari anticipează chiar dispariţia monedei unice, în vreme ce alţi comentatori din Europa sau de peste atalantic, deocamdată în minoritate, sugerează că, pentru unele ţări din zona euro, ar fi mai bine revenirea la fostele monede naţionale care le-ar permite, prin devalorizarea şi jocul de curs, să-şi reducă din datorii.

"Este o nebunie" comentează ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, pentru că, argumentează el, este foarte greu pentru o ţară europeană inclusiv pentru Grecia să facă faţă individual concurenţei la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO