Politică

Danemarca a reluat controalele la frontiera cu Germania şi Suedia. Dispare Spaţiul Schengen? Ce face România?

Danemarca a reluat controalele la frontiera cu Germania şi Suedia. Dispare Spaţiul Schengen? Ce face România?

Autor: Iulian Anghel

05.07.2011, 15:23 4259

De astăzi poliţiştii de frontieră danezi revin în vâmi.Barierele vamale au fost reinstalate de Guvernul de la Copenhagacare a dispus reluarea controlului permanent la frontierele cuGermania şi Suedia. Este primul pas spre dispariţia frontierelorSchengen?


În condiţiile în care statele Schengen reiau controalele lagraniţe, aderarea României la spaţiul fără frontiere care ar fiurmat să fie rediscutată în toamnă este serios pusă sub semnulîntrebării. Consiliul European din iunie a decis în iunie "reforma"Schengen pe care danezii au înţeles-o în senul de mai sus: aureinstalat poliţiştii la frontiere, un lucru pe care europenii dinVest şi din Nord îl uitaseră.


Autorităţile landului german Hessa care se învecinează cu Danemarcaau cerut, în replică, boicotarea turismului în această ţară.


Comisia Europeană şi guvernul federal german au reacţionat şi ele.Guido Westerwelle, ministrul german de externe, a susţinut cădecizia Danemarcei pune sub semnul întrebării principiul liberericirculaţii a persoanelor.


Măsurile Guvernului danez au fost luate la presiunea unui partidnaţionalist, Partidului Naţionalist al Poporului Danez. Ideearesponsabililor germani este că, dacă Danemarca nu mai vrea ocirculaţie liberă a persoanelor, atunci să se retragă din Schengen,lucru calificat de Guvernul de la Copenhaga drept "o reacţieisterică".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO