Politică

De ce este atât de jenantă implicarea lui Adrian Severin în scandalul de corupţie de la PE

Autor: Iulian Anghel

21.03.2011, 14:33 34

Adrian Severin nu este un nimeni pe scena politică, dimpotrivă.Doctorul în drept nu a fost doar ministrul de externe al României(a fost obligat să demisioneze în 1997 după ce a acuzat că lavârful ziarelor de atunci existau oameni ai securităţii şi nu aadus probele care i s-au cerut), ci mult mai mult. A fost în"consiliul înţelepţilor" (Convenţia pentru Viitorul Europei) - ungrup de gânditori cu multă profunzime intelectuală care au muncitvreme de mai mulţi ani la elaborarea Constituţiei Europene(Tratatul de instituire a unei constituţii pentru Europa) aprobatăcu greu prin Tratatul de la Lisabona. Convenţia pentru ViitorulEuropei a fost condusă de un om de o nobleţe rară, fostulpreşedinte francez Valey Giscard d'Estaing şi are ca motto o frazăa lui Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai UniuniiEuropene. Ce este mai nobil decât să contribui la un text care arfi urmat să ducă pe un făgaş şi mai bun Uniunea Europeană şi ceeste mai întristător când arunci asupra uneia din instituţiile salefundamentale - Parlamentul European - suspiciunea corupţiei?

Adrian Severin a venit în politică odată cu tinerii "reformişti"ai lui Petre Roman. Avea 36 de ani când a intrat în primulparlament postrevoluţionar şi când a primt primul post în cabinetulRoman, cel de ministru pentru reformă şi relaţia cu Parlamentul şinu a mai părăsit de atunci politica. În PSD (a plecat din partidullui Roman, PD, în 1998) conduce un institut (Ovidiu Şincai) careşi-a făcut un nume pe plan local, cu ambiţia de a reprezenta cevaşi pe scena internaţională, asemenea unor alte instituţiiprestigioase din Europa care funcţionează pe lângă partidepolitice. Este şeful deputaţilor PSD din Parlamentul European şieste membru în prezidiul Partidului Socialiştilor Europeni, aldoilea grup parlamentar ca forţă din Parlamentul European.

Adrian Severin s-a "autosuspendat" astăzi din conducerea PSDpână la clarificare situaţiei, spune el. El neagă că ar fi făcutceva ilegal însă oricum implicarea numelui său în scandalul iniţiatde publicaţia britanică The Sunday Times (potrivit publicaţiei arfi luat mită pentru a introduce amendamente în reglementărileeuropene) va lăsa mai multe urme decât se crede acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO