Politică

De ce sunt scoase la iveala dosarele grele la multi ani dupa inceperea anchetei?

De ce sunt scoase la iveala dosarele grele la multi ani dupa inceperea anchetei?

Procurorul DNA Daniel Morar si procurorul general Laura Codruta Kovesi au sustinut dintotdeauna ca nu raspund la comanda politica in cazurile pe care le ancheteaza. Adversarii lor sustin insa contrariul

27.03.2009, 00:00 38
Dincolo de ramificatiile politice si de cazul in sine in privinta retinerii fostului sef al serviciului secret al Internelor, Cornel Serban, si a altor trei persoane, intre care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, ramane intrebarea: de ce dureaza atat de mult rezolvarea unor dosare grele aflate in atentia procurorilor?
Faptele din dosarul care face acum obiectul anchetei - anume terenul din Baneasa concesionat omului de afaceri Gabriel Popoviciu - s-au petrecut in 2000. Cutremurul a venit noua ani mai tarziu, cand procurorii i-au retinut in noaptea de marti spre miercuri pe seful Directiei Generale de Informare si Protectie Interna Cornel Serban, pe seful Diviziei de Operatiuni (filajul Internelor) din Directia Generala Anticoruptie, Petre Pitcovici, pe omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu si pe fostul rector al Universitatii de Stiinte Agronomice Ioan Alecu.
Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri seara ca invinuitii sa fie cercetati in stare de libertate.
Este adevarat ca oamenii de la Interne au fost retinuti pentru fapte care ar fi fost savarsite anul trecut, dar de ce rezolvarea cauzei a durat chiar si pana anul trecut?
„Durata cercetarii in dosare depinde si de natura infractiunilor - grave sau mai putin grave -, de exemplu in cazul unui flagrant de luare de mita cercetarea dureaza cam o luna. Cazul Baneasa este un dosar complex si sunt multe proceduri de urmat - trebuie facuta o evaluare a terenurilor cu specialisti din Directie sau experti din afara. Cercetarile depind si de contactele cu alte institutii ale statului de la care cerem documentele. Noi nu blocam dosarele, iar etapele sunt explicate in fiecare rechizitoriu", spune Livia Saplacan, purtator de cuvant al Departamentului National Anticoruptie. Analistii cred altceva.
„Nu cred ca DNA a finalizat ieri dosarul si i-a arestat pe cei invinuiti. Sunt multe dosare vechi pe care le scoti cand trebuie, dar trebuie sa fii atent. Pentru ca e ca la poker. Cand ai scos dosarul, ai pus cartile jos si nu mai poti face nimic. Acum cartile au fost puse jos. Nu stim unde se va ajunge, iar surprizele nu sunt excluse", spune analistul politic Stelian Tanase.
„DNA a facut excelente materiale de presa insa fara valoare juridica. Pentru ca este o eroare sa retii persoane care sunt eliberate", spune analistul Cristian Parvulescu, referitor la decizia Curtii de Apel de eliberare a celor patru invinuiti in dosarul Baneasa, cu interdictia de a parasi tara.
Care este miza atunci? „Este o lupta intre serviciile secrete. Nu stim deocamdata de partea cui este DNA. Pe de alta parte, scandalul se suprapune perfect peste criza economica. Se intampla ca in 1998-1999, cand Romania era intr-o situatie dificila si a aparut cazul Tigareta II. Paine si circ", spune Parvulescu.
Intre timp dosarul Baneasa se umfla.
Miercuri seara procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut instantei Curtii de Apel arestarea preventiva doar a lui Serban, Pitcovici si Popoviciu. Surse judiciare au declarat, citate de Mediafax, ca procurorii anticoruptie nu au mai formulat cerere de arestare preventiva pentru Ioan Alecu, considerand ca a fost cinstit pe parcursul audierilor si ca a colaborat cu anchetatorii.
Totodata, Ilie Serban, fostul director al DGIPI, este acuzat de favorizare a infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine de foloase, in timp ce Petru Pitcovici, seful filajului din cadrul MAI, este cercetat pentru favorizarea infractorului.
In privinta acestui ultim cap de acuzare la adresa lui Serban lucrurile se complica pentru ca in ecuatie a aparut si numele ministrului sanatatii Ioan Bazac. DNA precizeaza ca, in schimbul informatiilor legate de identificarea titularului unui post telefonic care l-ar fi amenintat pe un membru al familiei unei „persoane oficiale", Serban ar fi beneficiat de sprijinul acestuia din urma, pentru promovarea in functia de director adjunct al DGIPI. Surse citate de Mediafax spun ca persoana oficiala de care vorbeste DNA ar fi Bazac, care a primit listingul telefoanelor care il amenintau prin intermediul consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, care a fost, in perioada 1985-2002, ofiter in Ministerul de Interne. Bazac a infirmat insa ca ar avea vreun amestec in aceasta poveste.
Ieri, fostul sef al DGIPI Cornel Serban a acuzat ca Basescu si Tariceanu „fac coada sa intre la Popoviciu". Administratia Prezidentiala a negat ieri ca presedintele ar avea vreo relatie cu omul de afaceri. Premierul Emil Boc a declarat miercuri seara ca nici el si nici ministrul internelor, Dan Nica, nu au stiut ca seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna este anchetat de DNA si ca daca ar fi avut astfel de informatii, nu l-ar fi numit pe acesta la conducerea Directiei.
Intrebat daca stia ca seful DGIPI este anchetat de DNA si urmarit de SRI, premierul a raspuns negativ.
„Nu aveam de unde sa stiu acest lucru si nici ministrul Dan Nica nu a stiut acest lucru in momentul in care a propus aceasta nominalizare, pentru ca daca am fi stiut, evident ca nu am fi luat o asemenea decizie, mai ales ca acesta fusese interimar cu multa vreme inainte de a fi nominalizat", a aratat Boc.
Surse din serviciile secrete au declarat insa ca era imposibil ca seful unui serviciu secret sa fie cercetat fara ca fie presedintele, fie premierul sa stie, iar daca acest lucru s-a intamplat, este un lucru grav.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO