Politică

De ce votează americanii întotdeauna într-o marţi de noiembrie?

De ce votează americanii întotdeauna într-o marţi de noiembrie?

Autor: Iulian Anghel

06.11.2012, 20:06 3533

Constituţia Statelor Unite dispune: “Alegătorii preşedintelui şi a vicepreşedintelui sunt chemaţi să voteze, în fiecare stat, marţea care urmează primei zile de luni din noiembrie, la patru ani după fiecare alegere a preşedintelui şi a vicepreşedintelui”.

“Election Day” se derulează întotdeauna marţi, din 1845 încoace, ani în care această zi a fost aleasă pentru că nu interfera cu repaosul bibilc (duminica) şi ziua de târg (miercurea).
În epocă, pentru a merge să votezi era nevoie de trei zile în medie – dumul se făcea cu căruţele sau călare, era lung şi anevoios – una la dus, una la vot şi una la întors.
Nicio zi a săptămânii nu se potrivea astfel încât în decursul celor şapte zile să şi votezi, să te şi odihneşti (duminica) şi să mai ajungi şi la târg (e de presupus că mai prindeau ceva din târgul de miercuri). Aşa că americanii plecau lunea votau marţea şi se întorceau miercuri.
Noiembrie corespunde sfârşitului strânsului recoltei şi unei perioade meterologice în care iarna nu s-a instalat încă, făcând drumurile impracticabile.
Alegerile nu se sfârşesc în 6 noiembrie: marii electori votează la 17 decembrie pentru a-l alege oficial pe preşedinte, ia Congresul anunţă rezultatul votului la 7 ianuarie anul viitor.
Învestitura (decalată în aceste alegeri cu o zi, pentru că ar fi căzut într-o duminică) are loc la 21 ianuarie.
Chiar dacă acum votul într-o marţi este peste mână pentru majoritatea americanilor pentru că ei sunt la slujbă, administraţiile succesive nu au renunţat la această zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO