Politică

Decizie istorică: opt personaje din fotbal, trimise la închisoare cu executare pentru fapte comise în urmă cu un deceniu

Decizie istorică: opt personaje din fotbal, trimise la...

Închisoare cu executare între 3 şi 6 ani – aceasta este pedeapsa pe care opt oameni din fotbal (dintre care unii implicaţi în afaceri şi în politică) vor fi nevoiţi să o ispă­şească, potrivit unei decizii finale luate ieri de Curtea de Apel din Bucureşti.

„Dosarul Transferurilor“, în care au fost anchetate 12 cazuri de fotbalişti trans­fe­raţi ilegal la cluburi din străi­nătate în perioada 1999 – 2005, a ajuns ieri la final.

George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea vor plăti astfel pentru prejudiciul de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi cel de peste

10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Cele mai mari pedespse cu închi­soarea, de câte şase ani şi patru luni cu executare, le-au primit Cristi Borcea, fostul acţionar al FC Dinamo, şi Ioan Becali, fost impresar de fotbalişti.

 

Borcea şi Ioan Becali au fost condamnaţi pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani

Instanţa a cumulat, în cei 6 ani şi 4 luni de închisoare, mai multe pedepse în cazul lui Borcea.

El a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelă­ciune în formă continuată (persoană vătămată FC Dinamo Bucureşti) şi 2 ani  interzicerea drepturilor constând în calitatea de asociat, de acţionar sau de reprezentant al unui club de fotbal.

Pentru evaziune fiscală în formă continuată, fostul acţionar al FC Dinamo a primit pedeapsa de 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea dreptu­rilor constând în calitatea de asociat, de acţionar sau de reprezentant al unui club de fotbal.

Pe lângă acestea, el a mai primit două pedepse de câte 3 ani închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi câte 2 ani interzicerea drepturilor constând în calitatea de asociat, de acţionar sau de reprezentant al unui club de fotbal. De asemenea, după executarea  pedepsei, Borcea nu va putea fi asociat, acţionar sau reprezentant al unui club de fotbal pe o durată de 2 ani.

Aceeaşi pedeapsă, de 6 ani şi 4 luni de închisoare, a primit-o şi fostul impresar de fotbalişti Ioan Becali. El a primit 2 ani şi 6 luni pentru înşelă­ciune în formă continuată (persoană vătămată FC Dinamo Bucureşti) şi 2 ani in­terzicerea drepturilor constând în calitatea de agent licenţiat sau de reprezentant al unui club de fotbal.

Ioan Becali a fost condamnat de asemenea la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată şi 2 ani interzicerea dreptu­rilor constând în calitatea de agent licenţiat sau de reprezentant al unui club de fotbal.

În plus, a mai primit două pedepse de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi 2 ani interzicerea drepturilor constând în calitatea de agent licenţiat sau de reprezentant al unui club de fotbal.

 

Copos, pedepsit pentru evaziunea fiscală din anii 1999 şi 2003

Fostul acţionar majoritar al FC Rapid, George Copos (care este om de afaceri şi fost politician), a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

El a primit 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală (fapta din anul 1999 - transferul lui Cristian Dulca) şi 1 an interzicerea drepturilor constând în calitatea de asociat sau de reprezentant al unui club de fotbal.

Totodată, Copos a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (fapta din anul 2003 - transferul lui Florin Bratu) şi 2 ani interzicerea drepturilor constând în calitatea de asociat sau de repre­zentant al unui club de fotbal.

Pedepsele au fost cumulate, Copos primind pedeapsa cea mai grea (3 ani de închisoare, plus un spor de 8 luni), la care se adaugă interdicţia, după exe­cutarea pedepsei, de a mai fi asociat sau reprezentant al unui club de fotbal pe o durată de 2 ani.

 

Managerul Stelei, trimis la închisoare pentru înşelăciune

Managerul general al FC Stea­ua, Mihai Stoica, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Pedeapsa comple­mentară pentru Stoica este interzicerea drepturilor constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii.

Decizia de marţi a Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că instanţa va transmite minuta Tribuna­lului Bucureşti, care este instanţă de executare în acest caz şi care, ulterior, va transmite Serviciului Urmăriri al Poliţiei Capitalei mandatele de punere în executare.

Potrivit normelor legale în vigoare, toţi cei condamnaţi se pot preda la orice secţie de poliţie, care ulterior întoc­meşte formele de încar­cerare, în baza deciziei de condamnare.

 

Reacţiile oamenilor din lumea fotbalului: De la „pedeapsă nedreaptă“ la „S-a făcut dreptate“

Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, a postat, marţi, un material pe site-ul său oracoluldinbalcesti.ro, cu referire la condamnările din dosarul transferilor în care susţine că pedepsele dictate sunt nedrepte. „Decizia Curţii de Apel din Dosarul Transferurilor a surprins pe toată lumea şi a întristat mulţi oameni de fotbal. Printre cei mâhniţi de condamnările cu executare primite de toţi cei acuzaţi în acest dosar mă aflu şi eu. Am colaborat profesional cu majoritatea celor care vor merge după gratii şi pot să vă spun cu cea mai sinceră convingere că ei au făcut mai mult bine fotbalului, decât rău. Cu Jean Pădureanu mă ştiu de o viaţă şi ceea ce a clădit la Bistriţa, cu unele erori pe care şi el le-a recunoscut, nu va mai putea face altcineva. Copos a făcut din Rapid o echipă europeană, cu mari investiţii personale. Cristi Borcea şi MM Stoica au făcut performanţă la Dinamo, respesctiv Galaţi, Steaua şi Urziceni. Uitaţi-vă ce au ajuns Dinamo şi Urziceniul fără ei, deci au fost oameni competenţi. Şi Gigi Neţoiu a făcut treabă pe unde a fost. E păcat că un mare sportiv, Gică Popescu, are parte de un asemenea verdict. Chiar dacă au mai fost disensiuni între noi doi, regret condamnarea lui cu executare. Îmi pare rău şi de fraţii Becali, care au adus în ţară bani din care cluburile au trăit ani buni. Le urez sănătate şi forţa de a trece peste această decizie şocantă, şi sper ca apelul lor să se soluţioneze favorabil„, a scris Dragomir pe site-ul său.

La rândul său, finanţatorul clubului Astra Giurgiu, Ioan Niculae, a declarat ieri pentru www.prosport.ro că este absolut terifiant ce s-a întâmplat în dosarul transferurilor.

„Este absolut terifiant! Mulţi dintre oamenii de afaceri se vor gândi mai bine de acum înainte dacă se merită să aduci bani de acasă ca să investeşti în fotbal„, a spus Niculae.

Pe de altă parte, Florin Andrei, unul dintre liderii galeriei dinamoviste PCH şi al Asociaţiei Suporterilor Români, a salutat decizia de condamnare a celor 8 inculpaţi în dosarul transferurilor, printre care fraţii Ioan şi Victor Becali, contestaţi de multă vreme de fanii alb-roşii, considerând că s-a făcut dreptate.

„Considerăm că s-a făcut dreptate. Sperăm că se va şi menţine această dreptate, pentru că se lansează ideea recursului extraordinar. Tot ce s-a îmtâmplat rău în fotbalul românesc a fost exclusiv din cauza acestor persoane condamnate. Tot declinul fotbalului românesc. Campionatul nostru este valoric sub nivelul Europei de Est. Credem că lista celor condamnaţi ar putea fi mai mare. S-ar putea adăuga pe ea persoane ca Adrian Mititelu, Marian Iancu sau Dumitru Dragomir„, a declarat Florin Andrei, pentru Mediafax.

 

Curtea de Apel Bucureşti obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, după cum urmează:

Gheorghe Copos - 115.000 lei;

Mihai Stoica - 65.000 lei;

Cristian Borcea - 265.000 lei;

Ioan Becali - 315.000 lei;

Victor Becali - 115.000 lei;

Jean Pădureanu - 65.000 lei;

Gheorghe Neţoiu - 65.000 lei;

Gheorghe Popescu - 115.000 lei.

 

Ce sume trebuie să plătească cei opt inculpaţi din „Dosarul transferurilor“

Curtea de Apel a decis să confişte de la inculpaţi următoarele sume de bani:

  • de la Gheorghe Copos - 150.000 de dolari (transferul fotbalistului Dulca Cristian) şi 40.000 de dolari (transferul fotbalistului Bratu Florin);

  • de la Mihai Stoica - 550.000 de dolari (transferul fotbalistului Arhire Iulian);

  • de la Cristian Borcea - sumele de 593.750 de dolari şi de 80.000 de dolari, iar de la Becali Ioan - 418.750  de dolari (transferul fotbalistului Contra Cosmin);

  • de la Ioan Becali - 1.400.000 de dolari, iar de la Jean Pădureanu - 112.000 de dolari (transferul fotbalistului Ganea Ionel);

  • de la Cristian Borcea - 169.667 de dolari, de la Ioan Becali - 1.201.667 de dolari, iar de la Victor Becali - 1.201.667 de dolari (transferul fotbalistului Codrea Paul);

  • de la Cristian Borcea - 213.000 de dolari, de la Ioan Becali - 125.000 de dolari, de la Victor Becali - 125.000 de dolari, iar de la Mihai Stoica - 125.000 de dolari (transferul fotbalistului Cernat Florin);

  • de la Cristian Borcea - 124.500 de dolari, iar de la Ioan Becali - 100.000 de dolari (transferul fotbalistului Mara Bogdan);

  • de la Cristian Borcea - 32.167 de dolari, de la inculpatul Ioan Becali - 360.000 de dolari, iar de la Victor Becali - 360.000 de dolari (transferul fotbalistului Mitea Nicolae).

  • de la Jean Pădureanu - 87.000 de dolari,  de la Ioan Becali - 75.000 de dolari, de la Victor Becali - 75.000 de dolari, iar de la Gheorghe Popescu - 75.000 de dolari (transferul fotbalistului Sânmărtean Lucian).

  • de la Gheorghe Copos - 500.007 dolari, de la Ioan Becali - 500.000 de dolari, iar de la Gheorghe Popescu - 1.000.000 de dolari din care se scade suma de 1.330.000 lei plătită cu titlu de impozit (transferul fotbalistului Bratu Florin).

  • de la Cristian Borcea - 29.200 euro, iar de la Ioan Becali - 403.000 euro (transferul fotbalistului Alexa Dan).

  • de la Ioan Becali - 350.000 euro (transferul fotbalistului Mihalcea Adrian). Adrian Petculescu – Mediafax

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO