Politică

Declaraţie şoc a lui Traian Băsescu: Separatişti proruşi vor să ajungă la braţul Chilia

Declaraţie şoc a lui Traian Băsescu: Separatişti...

Autor: Catalina Mihai

07.09.2014, 18:56 1775

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată.

Romania are plan de acţiune dacă este atacată", a spus Băsescu, explicând diferenţa legată de securitatea României de dinainte şi de după Summit-ul de la Newport. El a spus că Turcia şi ţările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are şi România unul.

"Acum e o ţara care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată", a spus preşedintele.

Preşedintele ţării a mai declarat duminică, la Cotroceni, că separatiştii proruşi vor să ajungă la braţul Chilia.

"Deşi planul pe termen mediu este să ajungă la Dunăre, foarte mulţi consideră că nu au capacitate aşa de mare. Iată că ieri unui din liderii teroriştilor - unii le spun separatişti, eu le spun terorişti -  a anunţat că obiectivul lor este să ajungă la graniţa României, pe Chilia", a spus Băsescu.

Băsescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României, rămâne restul, iraţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României, dar rămâne restul, care ţine de un eventual comportament iraţional al acelei ţări, astfel încat este bine că există, după Summit-ul NATO, un plan pentru apărarea României.

Şeful statului a spus că agresiunea Rusia din Ucraina ţine de iraţional, factor care trebuie luat în calcul.

El a spus că este de părere că 99,9% România nu va fi atacată, dar există restul, diferenţa până la 100%, care ţine de iraţional, de care trebuie ţinut cont.

Băsescu: Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că îl înţelege pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul, dar îl contrazice fără drept de apel, în condiţiile în care NATO îşi consolidează flancul estic.

"Am înţeles în ce situaţie este Poroşenko. Preşedintele Poroşenko e în situaţia în care a crezut că va putea lichida problema separatiştilor cu amata naţională a Ucrainei. A constatat că nu poate, a constatat că e nevoit să încheie încetare a focului care 'va degenera' într-un armistiţiu", a precizat Băsescu, subliniind că îl contrazice "fără drept de apel" pe liderul de la Kiev.

"A făcut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state îşi pun la un loc resursele militare" pentru a se apăra, a mai spus preşedintele.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat, într-un interviu acordat vineri BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi "Vilnius, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe", în cazul în care comunitatea internaţională nu se solidarizează cu Ucraina.

Referindu-se la declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, care într-o discuţie cu şeful în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: "Pot să iau Kievul în două săptămâni, dacă vreau", jurnalistul Stephen Sackur a subliniat că mesajul transmis de acesta este că Rusia are cărţile în mâini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO