Politică

Deputat PSD despre dublarea indemnizaţiilor parlamentarilor: Lucrurile trebuie să fie stimulative

Deputat PSD despre dublarea indemnizaţiilor...

Autor: Dragos Suciu

09.07.2017, 16:03 119

Întrebat, sâmbătă, la o conferinţă de presă, cum vede dublarea indemnizaţiilor pentru parlamentari, deputatul PSD Ioan Dîrzu a răspuns că 4.900 de lei nu era o sumă stimulativă.

”Bineînţeles că nu mă plâng, totuşi 4.900 de lei, indemnizaţia unui parlamentar care trebuie să facă atâta cât vedeţi dumneavoastră, unii mai mult, alţii mai puţin, nu era o sumă stimulativă din punctul ăsta de vedere şi totuşi costurile sunt cu totul altele în Bucureşti pentru cei care fac naveta săptămânal. Din punctul meu de vedere, cred că lucrurile trebuie să fie stimulative pentru a merge în Parlament, oameni care să nu aibă o altă preocupare (...) Părerea mea este că activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă şi nu înseamnă doar cele trei zile state în Bucureşti sau în Camera Deputaţilor sau în Senat, înseamnă şi alte activităţi în teritoriu”, a afirmat liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Ioan Dîrzu a explicat, apoi, că timpul alocat profesiei de parlamentar este mare.

”Vin din mediul privat. Nu ştiu dacă în mediul privat timpul alocat business-ului era mai mare acolo sau timpul alocat aici activităţii politice şi a celei de parlamentar este mai mare. Să ştiţi că este o altă implicare, o altă uzură şi cred că aşa cum a crescut şi salariul minim, aşa cum au crescut şi la alte profesii”, a mai spus deputatul de Alba.

La aceeaşi conferinţă de presă, senatorul PSD Daniel Breaz a fost întrebat dacă îi ajung banii, el răspunzând că indemnizaţiile sunt foarte bune comparativ cu salariile din România, însă nu a fost la fel de mulţumit de banii pe care îi priveşte privind transportul.

”În momentul de faţă fiecare parlamentar primeşte o sumă de 1.400 de lei lunar pentru a-şi întreţine propria maşină cu care face naveta. Vreau să vă spun că după patru ani de mandat, şi foarte mulţi dintre colegii noştri din Parlament au prezentat acest aspect, o să predăm maşinile noastre pe care am dat bani. O să le predăm, practic, cu 400.000 – 500.000 de kilometri la bord. Faceţi un calcul pentru cineva care şi-a achiziţionat o maşină la un preţ mediu, 18.000 – 19.000 de euro, din banii propri, care primeşte 1.400 de lei pe lună, înmulţit cu patru ani de zile, şi faceţi un cost al reviziilor medii, să vedeţi că la final, practic, a ieşit în pierdere. Haideţi să nu privim doar cât câştigă un parlamentar. Da, aş fi demagog să spun că indemnizaţiile în acest moment nu sunt, comparând cu salariile, foarte bune pentru România. Dar hai să comparăm cu alţi funcţionari publici, să vedem care este activitatea unui parlamentar. Nu este doar ceea ce se vede în şedinţele de plen”, a spus Daniel Breaz.

El a adăugat că un parlamentar, după majorarea indemnizaţiilor, câştigă net circa 9.000 de lei.

”Este o muncă extrem de serioasă. Da, s-au mărit indemnizaţiile, probabil pentru foarte mulţi dintre oameni sunt nişte indemnizaţii extrem de mari. S-a ajuns undeva la circa 9.000 de lei net pentru un parlamentar. Estre o sumă, pot să spun, mai mult decât decentă pentru România (...) Este o sumă decentă care răsplăteşte şi care cred că poate să-l stimuleze pe parlamentarul respectiv încât să se ocupe de această activitate extrem de serios şi să nu aibă şi alte gânduri”, a spus Breaz.

Senatorul a adăugat că în momentul de faţă un parlamentar primeşte pentru zacare 4.600 de lei net pe lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO