Politică

Dilema Curtii Constitutionale: Cum sa justifici restrangerea drepturilor? Este criza economica dezastru sau sinistru?

Dilema Curtii Constitutionale: Cum sa justifici restrangerea drepturilor? Este criza economica dezastru sau sinistru?
28.05.2010, 09:25 63

Guvernul s-a blindat fata de previzibila atacare la CurteaConstitutionala a legilor de reducere a pensiilor si salariilor,scrie Gandul. Premisa de la carepleaca Executivul este ca actuala criza submineaza sigurantanationala a Romaniei. Judecatorii constitutionali vor lua deciziacu gandul ca, prin aceste legi, li se vor taia si lorindemnizatiile.

Criza economica atenteaza la siguranta nationala si, prinurmare, este necesara o restrangere temporara a unor drepturi saulibertati. Aceasta este gaselinta guvernantilor pentru a faceinatacabil la Curtea Constitutionala pachetul de legi prin care sereduc pensiile si salariile.

Cum FMI a cerut garantii guvernului ca legile nu vor pica laCurte, asa cum s-a intamplat de multe ori, juristii Puterii augasit solutia invocarii articolului 53 din Constitutie, careprevede ca pot fi re-stranse unele drepturi sau libertati pentruapararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori amoralei pu-blice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor,desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor uneicalamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistrudeosebit de grav. Prin urmare, judecatorii Constitutionali vortrebui sa decida: este criza economica un dezastru sau un sinistrudeosebit de grav? Aflati care este opinia specialistilor in legaturacu invocarea articolului 53 din Constitutie pewww.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO