Politică

Doar un singur preşedinte din istoria SUA a mai reuşit să fie reales când şomajul a fost mai mare de 7,9%

Doar un singur preşedinte din istoria SUA a mai reuşit să fie reales când şomajul a fost mai mare de 7,9%

Autor: Iuliana Enache

07.11.2012, 14:57 1079

Astfel, niciun preşedinte, de la Franklin D. Roosevelt (în 1940) şi până în prezent, nu a câştigat alegerile cu o rată a şomajului atât de mare, de 7,9 la sută. În plus, aceasta este prima dată din 1816 când trei preşedinţi consecutivi câştigă câte două mandate la Casa Albă.

Coaliţia unică ce l-a propulsat pe Obama la conducerea Statelor Unite marchează, de asemenea, o schimbare în componenţa electoratului american, respectiv diminuarea influenţei americanilor albi şi creşterea ponderii votanţilor latino-americani.

Scrutinul a demonstrat cât de mult s-au schimbat Statele Unite în ultimii ani. Potrivit exit-poll-urilor, Romney a câştigat 60 la sută din voturile americanilor albi, iar Obama 38 la sută, respectiv cu 5 puncte mai puţin decât în 2008. De la Walter Mondale, care a fost spulberat de Ronald Reagan în 1984 în cursa prezidenţială, democraţii nu au mai obţinut un scor atât de mic în rândul electoratului alb.

Obama a declarat că, în acest mandat, se va ocupa de câteva lucruri neterminate. El vrea să obţină adoptarea unei reforme a imigraţiei care ar oferi statut legal celor 11 milioane de persoane care trăiesc ilegal în Statele Unite.

Republicanii ar putea ajunge la concluzia că este în interesul lor să coopereze. La alegerile de marţi, Partidul Republican a primit o lecţie privind pericolul îndepărtării latino-americanilor. Mulţi strategi republicani au declarat că partidul trebuie să îşi schimbe poziţia faţă de imigraţia ilegală. Latino-americanii reprezină 16 la sută din totalul populaţiei, iar numărul lor ar putea ajunge la 22 la sută în 2030.

Ascensiunea lui Obama la putere ar fi putut fi considerată doar o întâmplare fericită dacă preşedintele nu ar fi obţinut un al doilea mandat, comentează Wall Street Journal. Biografia lui nu seamănă cu niciuna dintre cele ale predecesorilor săi. Obama a fost crescut de o mamă singură şi de bunici. Tatăl lui era originar din Kenya, iar familia mamei din Kansas. Obama şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Hawaii, unde a urmat o prestigioasă şcoală privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO