Politică

Dragnea: Finanţele să spună de ce scad încasările când avem creştere economică şi mai mulţi angajaţi

Dragnea: Finanţele să spună de ce scad încasările...

Autor: Departamentul Economic

25.10.2013, 17:28 1238

El a răspuns astfel întrebat dacă va încerca să îi ajute în vreun fel pe primarii care se plâng că nu mai au bani sau dacă este şi o problemă de încasări.

"În primul rând, e o problemă de încasări. E o problemă pe care şi eu am ridicat-o mereu, sunt încasări la bugetul de stat mai mici decât cele care au fost prognozate de Ministerul de Finanţe, care trebuie să prezinte într-un timp relativ scurt care sunt cauzele pentru care nu s-au realizat veniturile, pentru că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este instituţia responsabilă cu încasarea veniturilor. Să vedem: încă este evaziune fiscală, e mică, e mare, care sunt cauzele pentru care, în condiţiile unei creşteri economice şi în care numărul de angajaţi a crescut, încasările la buget au scăzut", a spus Dragnea.

Vicepremierul a adăugat că, pentru autorităţile locale, va fi efectuată o realocare de fonduri europene de la Programele Operaţionale de Transport şi de Mediu, în cuantum de 350 milioane euro, pentru proiecte de dezvoltare, precum lucrări începute la şcoli şi drumuri judeţene.

El a asigurat totodată că bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, prin care sunt finanţate exclusiv proiecte de dezvoltare locală, va fi mult mai mare anul viitor decât în acest an.

Premierul Victor Ponta s-a arătat îngrijorat de activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) care se reflectă în colectarea sub ţinte a veniturilor la buget şi a solicitat îmbunătăţirea performanţei instituţiei, astfel încât până la finalul anului să fie atins nivelul de colectare prevăzut la începutul anului, a declarat, vineri, Mirel Palada.

Solicitarea a fost formulată de premier în şedinţa de vineri a Guvernului.

"Premierul, în cadrul şedinţei de guvern, şi-a exprimat încă o dată preocuparea referitoare la maniera în care se colectează veniturile prin intermediul ANAF. A fost o solicitare generală, o continuare a solicitării pe care a mai făcut-o public şi cu alte ocazii, de îmbunătăţire a activităţii şi de preocupare, îngrijorare a felului în care această activitate a ANAF în momentul de faţă se reflectă într-o colectare sub-optimală a fondurilor la bugetul de stat", a arătat Palada.

Întrebat în ce mod ar trebui îmbunătăţită colectarea veniturilor la buget şi cu cât anume, Palada a subliniat că este vorba de atingerea ţintelor convenite la începutul anului.

"Nu s-au formulat procente, îmbunătăţirea se referă la atingerea obiectivelor de colectare a veniturilor aşa cum sunt ele operaţionalizate în bugetul estimat la începutul anului, cât ne-am propus să colectăm anul acesta. Asta ar însemna să fie îmbuntăţirea activităţii, să ajungem la acel nivel preconizat", a mai spus consilierul premierului.

A doua rectificare bugetară din acest an va fi negativă deoarece încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel că resursele tuturor ministerelor vor fi mai puţine până la sfârşitul anului, a anunţat anterior premierul Victor Ponta.

"Avem o rectificare bugetară negativă pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dumneavoastră resurse mai puţine până la sfârşitul anului", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El a arătat că, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimări "mai realiste" ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR.

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, că nu va majora cota unică de impozitare, dar că a cerut cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, şi că aşteaptă concluzii din partea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO