Politică

Este necesară mărirea veniturilor bugetare în condiţiile menţinerii cotei unice de 16%

Ponta: Este necesară mărirea cotei unice pentru ca Guvernul să aibă mai mulţi bani

Autor: Gigi Ciuncanu

17.09.2012, 16:01 3464

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, că în condiţiile menţinerii cotei unice de 16 % este necesară creşterea veniturilor bugetare astfel încât Guvernul să aibă mai mulţi bani pentru şcoli, spitale şi drumuri.

"Ministerul de Finanţe trebuie să se ocupe mai mult de strâns bani şi mai puţin de venit cu idei extraordinare. E foarte clar că, păstrând cota unică de 16%, veniturile bugetare, pentru a avea bani pentru şcoli, pentru drumuri, trebuie să crească. În acest an, oricum au crescut veniturile bugetare, dar într-un singur fel au crescut, eliminând din conducerea ANAF acea caracatiţă de corupţie.pe care acum procurorii în sfârşit o anchetează. Numai eliminând vârful de corupţie al ANAF-ului am reuşit să avem încasări mult mai mari la bugetul de stat", a precizat Ponta.

Prim-ministrul a menţionat că, pentru următorii ani, sistemul fiscal din România trebuie regândit pentru ca veniturile la buget să fie mai mari decât cele de până acum, Ponta precizând că bugetul pe care l-a moştenit de la vechiul Cabinet se termina în luna septembrie.

"Parcă în septembrie România pleca în vacanţă sau anul se termina în septembrie. … În 2013-2016 trebuie să aşezăm sistemul fiscal în aşa fel încât să avem resurse pentru proiectele mari", a declarat premierul, care a menţionat că şi recentele tăieri de fonduri de la unele proiecte de investiţii au fost făcute tot pentru a asigura o mai bună cheltuire a banilor publici.

Ponta spune că banii luaţi de la unele proiecte aflate în derulare, cum ar fi centura de sud a municipiului Bucureşti, asigurau finanţare pentru unele firme "ale PDL".

Premierul a precizat că banii respectivi nu asigurau finalizarea lucrărilor, ci doar finanţarea necesară pentru PDL, investiţiile putând fi duse la bun sfârşit în zeci sau chiar sute de ani dacă li s-ar fi asigurat în continuare aceleaşi sume de bani pentru executarea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO