Politică

Este definitiv: Alegerile parlamentare şi locale au fost comasate. La urne veţi primi şase buletine de vot

 Este definitiv: Alegerile parlamentare şi locale au fost comasate. La urne veţi primi şase buletine de vot

Autor: Iulian Anghel

22.12.2011, 13:58 273

Parlamentul a respins moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă ca urmare a angajării răspunderii pe legea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale. Drept urmare, legea este considerată adoptată fără dezbatere.

Anul viitor vom avea, aşadar, o singură zi de alegeri, spre sfârşitul toamnei sau în iarnă. Mandatul aleşilor locali va fi prelungit. În actuala lege a administraţiei publice locale, mandatul putea fi prelungit doar în caz de dezastre. Opoziţia a acuzat încălcarea democraţiei, considerând decizia Guvernului şi a partidului de guvernământ una arbitrară şi în folos propriu pentru că alegerile locale care erau până acum organizate înaintea alegerilor parlamentare au fost cele care au stabilit şi câştigătorii în alegerile generale: au fost semnalul clar care indica cine va guverna după alegerile parlamentare. Rezultatul lor putea mobiliza sau demobiliza un partid, accentuând scorul între competitorii politici.

Angajarea răspunderii pe legea comasării alegerilor a fost al 16-lea demers de acest fel la care a recurs premierul Emil Boc de când este la Palatul Victoria. Moţiunea de cenzură este a 10 pe care a înfruntat-o Emil Boc (nouă au fost respinse, una adoptată, în 2009, dar Boc a rămas premier ca urmare a rezultatului prezidenţialelor)

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea pe un proiect de lege, o declaraţie de politică generală sau pe un program de guvernare. Opoziţia poate depune o moţiune de cenzură, în urma unui asemenea demers. Dacă Parlamentul respinge moţiunea, actul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea este considerat adoptat fără dezbatere. Dacă moţiunea trece, Guvernul cade. Cum actuala moţiune a fost respinsă, legea comasării alegerilor este considerată adoptată şi vom avea alegeri într-o singură zi. Vor fi şase buletine de vot: pentru primar, pentru consiliul local, pentru consiliul judeţean, pentru preşedintele consiliului judeţean, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. La Bucureşti vor fi şapte buletine de vot pentru alegătorii trebuie să aleagă doi primari, pe cel de sector şi pe primarul general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO