Politică

Eugen Teodorovici: Plafonarea preţului gazelor ar putea avea un impact pozitiv asupra consumatorilor

Eugen Teodorovici: Plafonarea preţului gazelor ar putea...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

19.07.2018, 15:45 124

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că plafonarea preţurilor pentru gaze din producţia internă ar putea avea un impact pozitiv asupra consumatorilor casnici şi industriali.

„Este clar că o să fie posibile reduceri (n.r de preţ) pentru consumatori şi vă dau un exemplu: pentru partea de consumatori casnici poate fi un impact positiv. Ştiţi că se dau foarte multe subvenţii, scăzând acest tarif şi subvenţia este proportional redusă cu acel procent, deci implicit şi consumatorul casnic şi industrial vor avea de câştigat, şi economia per ansamblu”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor spune că motivul pentru care s-a optat pentru plafonarea preţurilor gazelor din producţia internă este faptul că pe piaţa internă nu există concurenţă, iar companiile cresc preţurile în mod nejustificat.

„Noi în piaţă avem astăzi doi operatori care cresc des şi în mod nejustificat tarifele la gaze, pentru că investiţiile asumate de dânşii care ar fi făcute de dânşii în această perioadă, ele nu sunt realizate. Şi atunci se pune o întrebare, de ce tot cresc acest tarife la gaze? Vă daţi seama că aceste creşteri nejustificate se resfrâng asupra economiei şi implicit a populaţiei, deci şi consumatorii casnici, dar şi cei industriali”, a spus ministrul.

„La o primă vedere poate părea o practică comunistă. Da, poate părea, că încerci să intri în piaţă, tu, stat, să reglementezi. Total de acord, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă, care concurenţă în România? Sunt doi operatori principali care zi de zi cresc unul câte unul preţul şi celălalt, desigur se alinează, că aşa e normal să se alinieze, totdeauna în sus, niciodată în jos. Dar investiţiile asumate de cei doi în anii aceştia, normal că nu s-au realizat, dar preţul creşte, fără niciun fel de justificare pe fond”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor propune, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători, până la data de 30 iunie 2021, să fie de 55 lei/Mwh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO