Politică

Europa analizează dacă ne mai dă bani nerambursabili

Europa analizează dacă ne mai dă bani nerambursabili

Traian Băsescu a susţinut miercuri că România riscă să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni

Autor: Iulian Anghel

09.06.2011, 23:56 1678

Rezultatul mai multor misiuni de audit ale Comisiei Europene pemarginea modului în care sunt folosite în România fondurilenerambursabile ale UE sunt acum în analiză la Bruxelles, iar deconcluziile la care se va ajunge depinde sau nu întrerupereaparţială sau totală a alocărilor de fonduri pentru proiecteleromâneşti.

"Comisia este în curs să decidă dacă neregulile constatate suntsistemice sau nu. Dacă sunt sistemice, se poate merge până lasuspendarea totală a plăţilor pentru anumite programe (operaţionalesectoriale - n.n.) şi chiar pentru toate programele", au spuspentru ZF surse apropiate acestor dosare.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri, în debutulşedinţei de guvern pe care a prezidat-o, că România riscă să ajungăîn situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europenidacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuireafondurilor UE. Problemele principale în urma misiunilor de auditale CE au fost înregistrate în punerea în practică a legislaţieieuropene în domeniul achiziţiilor publice realizate cu baniiUE.

În exerciţiul financiar 2007-2013 România ar urma să primeascăde la Bruxelles 19,6 mld. euro pentru cele opt programe sectoriale.Atragerea acestor fonduri este extrem de dificilă - în jur de 12%din fonduri fiind atrase până acum -, deşi am trecut de mult dejumătatea exerciţiului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO