Politică

"Expulzat" de BNR, un fost bancher este chemat să relanseze mediul de afaceri

"Expulzat" de BNR, un fost bancher este chemat să relanseze mediul de afaceri

Lucian Isar, 35 de ani

Autor: Cristian Hostiuc

03.05.2012, 00:04 1362

Lucian Isar, 35 de ani, nominalizat de premierul desemnat Victor Ponta să ocupe "o poziţie de ministru delegat pentru mediul de afaceri", a fost unul dintre cei mai tineri bancheri care au ocupat o poziţie de top în sistemul bancar local, dar a fost "expulzat" de către BNR în urma atacului speculativ asupra leului din septembrie 2008.

Au fost doi tineri bancheri responsabili de trezorerii care au căzut ţapi ispăşitori după acel atac, Isar şi Bogdan Mihoc de la UniCredit.

Isar ocupa în acel moment poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, fiind responsabil cu operaţiuni de Trezorerie.

Ei au fost acuzaţi de BNR că au încălcat regulile jocului atunci când Banca Naţională a fost pusă sub o presiune extraordinară să apere leul. Lor li s-a pus "în spate" creşterea exponenţială a dobânzilor la lei, care a dus la o fractură pe piaţa monetară şi a fost nevoie de o intervenţie administrativă a BNR care să plafoneze dobânzile interbancare.

Bancpost a încercat atunci să-l protejeze pe Isar şi i-a schimbat funcţia, scoţându-l de la Trezorerie, decizie care nu a fost suficientă pentru BNR, care voia să dea un exemplu mai tinerilor trezorieri şi dealeri că nu pot face tot ce vor atunci când sunt tensiuni în piaţă. După aproape doi ani de la acel atac, Isar a părăsit sistemul, dar a devenit, în calitate de analist, unul dintre principalii critici ai politicii monetare şi valutare a BNR.

După căderea guvernului Ungureanu şi venirea lui Ponta, numele lui a fost vehiculat pentru Finanţe, dar Mugur Isărescu nu ar fi acceptat numirea nici în ruptul capului. PNL l-a trimis atunci la Economie să se ocupe de mediul de afaceri, care fierbe fiind extrem de nemulţumit de politicile statului în privinţa relansării economiei şi a atragerii investiţiilor. Ca analist era adeptul pieţelor libere, susţinând întotdeauna că dobânzile la lei şi cursul trebuie stabilite pe piaţă, fără nicio altă intervenţie. Prezenţa BNR în piaţă era văzută ca o "întinare" a funcţionării libere a economiei unde totul se reglează până la urmă.

Ironia sorţii face ca acum Isar să împartă masa de la Palatul Victoria cu Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi ministru de finanţe în guvernul Ponta, care are idei exact contrare. Ca vicepremier, Georgescu îl are în subordine şi pe Isar. Iar ca o întoarcere în timp, "expulzarea" lui din sistem a fost făcută de Direcţia de supraveghere care îi este subordonată lui Florin Georgescu.

Isar este olimpic la matematică şi era considerat unul dintre cei mai buni trezorieri de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO