Politică

Financial Times vorbeste despre progresele inregistrate in lupta anticoruptie

16.05.2006, 00:00 34

Cu o zi inainte de aparitia raportului de monitorizare, cotidianul britanic Financial Times (FT) a publi-cat un amplu articol care vorbeste despre rezultatele pozitive ale Romaniei in lupta anticoruptie si in refor-marea sistemului judiciar, acordand ceea ce numeste "laurii acestor rezultate" ministrului justitiei Monica Macovei.

Considerata de FT "liderul cruciadei impotriva coruptiei", Macovei primeste din partea publicatiei statutul de "erou" care a repus Romania pe drumul aderarii. "Pentru admiratorii ei de la Bruxelles, firava doamna in jacheta alba este un erou care a controlat transformarea Romaniei din una dintre cele mai corupte tari ale Europei intr-un candidat credibil la aderarea la Uniunea Europeana. Pentru politicienii, politistii si judecatorii corupti, care continua sa exercite o putere considerabila in Romania post-comunista, Monica Macovei, un avocat al drepturilor omului, a reprezentat un dusman formidabil", considera cei de la FT.

Publicatia releva faptul ca lupta impotriva coruptiei a capatat sens doar dupa ianuarie 2005, moment in care Macovei a devenit ministru. Eforturile administratiei centrale de pana atunci, desi au existat incercari de reforma si multe promisiuni politice, au fost clasificate drept "haotice."

Observand realitatile din sistemul juridic, in mod cert nu se poate afirma ca Romania a reformat in totalitate acest sistem si ca, in urma eforturilor Monicai Macovei, justitia functioneaza perfect. Acest fapt a fost confirmat si de Renate Weber, directorul organizatiei nonguvernamentale Open Society Romania, care a declarat insa pentru FT ca "in mod cert, determinarea ei (a Monicai Macovei n.r.) de a eradica coruptia nu poate fi pusa la indoiala." Conform FT, se asteapta insa ca rezultatele pozitive obtinute pana acum sa fie recunoscute de catre comisarul pentru extindere Olli Rehn in raportul de monitorizare. In plus, cotidianul confirma faptul ca Romaniei nu i se se va acorda un stegulet rosu pentru acest capitol, "cu toate ca aderarea Romaniei va fi conditionata de o urmatoare evaluare in toamna acestui an, urmata de o monitorizare riguroasa dupa momentul aderarii," precizeaza Financial Times.

Eforturile Monicai Macovei sunt comparate cu performantele Bulgariei la acelasi capitol, care insa sunt considerate a fi mult mai putin evidente, procesul de aderare al acestei tari dand "dureri de cap la Bruxelles."

"Olli Rehn va acorda stegulete rosii de avertizare Bulgariei pentru ca nu a reusit sa furnizeze rezultate concrete in investigarea sau condamnarea crimei organizate, pentru esecul in implemetarea legislatiei necesare pentru a lupta impotriva coruptiei si a fraudei, pentru inasprirea insuficienta a regulilor privind spala-rea banilor si pentru controlul scazut asupra chelturii fondurilor europene pentru ajutor regional", releva FT. FT realizeaza chiar si o trecere in revista a succeselor obtinute de ministrul roman al justitiei in lupta impotriva coruptiei, evidentiind faptul ca de la investirea Monicai Macovei in functie "pestii mari" ai coruptiei au inceput sa fie anchetati. Printre cei asupra carora s-au inceput investigatiile fiind fostul prim-ministru Adrian Nastase, noua membri ai parlamentului si patru membri ai actualului guvern, incluzandu-l si pe vicepemierului, George Copos. De asemenea, Macovei a reusit sa modernizeze curtile de justitie si sa angajeze noi procurori.

Cea mai puternica arma a ministrului impotriva coruptiei, in viziunea celor de la FT, a fost considerata "cererea sa ca politicienii, inaltii functionari publici, judecatorii si vamesii sa-si declare public averile, pana la conturi bancare si colectii de arta."

Articolele pozitive la adresa Romaniei au fost extrem de rare in presa internationala in ultima perioada. Chiar Financial Times a publicat cu doar o zi inainte de aparitia acestui articol un alt material extrem de critic la adresa Romaniei si Bulgariei calificate drept "nepregatite" pentru aderare.

The Independent, un alt cotidian britanic, a publicat de curand un articol devastator despre situatia Romaniei inainte de aderare, considerand ca Uniunea Europeana nu a acceptat niciodata pana acum o tara atat de saraca si corupta in randurile sale.

In aceasta avalansa de stiri negative, Monica Macovei "cel mai de temut dusman al coruptilor de la Bucuresti" si "vedeta" la Bruxelles potrivit FT, a reusit sa atraga atentia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO