Politică

Florin Cîţu, senator PNL: Ştergerea datoriei de 400 de milioane de dolari a KazMunayGas a fost cel mai mare jaf din istoria României

Florin Cîţu, senator PNL: Ştergerea datoriei de 400 de...

Autor: Ema Stoica, Mediafax

25.08.2018, 13:33 27238

Senatorul PNL, Florin Cîţu, a scris, luni, pe Facebook, că în perioada Cabinetului Ponta, când Liviu Dragnea era vicepremier, s-a produs „cel mai mare jaf instituţionalizat din istoria României”,  prin memorandumul dat pentru ştergerea datoriei de 400 milioane de dolari a companiei KazMunayGas.

"Astăzi despre cel mai mare jaf instituţionalizat din istoria României. (...) În 2014, guvernul condus de Victor Ponta (alt mare patriot) aproba un memorandum prin care ştergea o datorie de 400 milioane de dolari, din cei 660, companiei KazMunayGas. Să fim bineînţelesi, aceşti bani, nu au intrat în bugetul României, au rămas la “ticăloşii” de investitori străini", a afirmat senatorul PNL, Florin Cîţu, într-o postare făcută luni pe Facebook.

Liberalul a adăugat că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la acea vreme vicepremier şi consilierul prim-ministrului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, care era atunci ministru al Bugetului, au fost de acord cu ştergerea datoriei companiei KazMunayGas.

"În acel moment, falsul patriot Liviu Dragnea ocupă funcţia de viceprim-ministru. Al doilea om în Guvern. Umbra lui penală, pentru că cine se aseamănă se adună, Darius Vâlcov, ministru al bugetului şi după câteva luni ministrul finanţelor publice. Aceste figuri triste, care astăzi ţipă în gura mare că sunt preocupaţi de soarta românilor, au fost de acord cu ştergerea datoriei, fără să zică un cuvânt", a completat senatorul PNL.

Florin Cîţu mai susţine că dacă memorandumul ar fi anulat, România ar putea încasa 660 milioane dolari (cu dobânzi cu tot), care ar putea acoperi bugetul pentru creşterea pensiilor. Liberalul le cere lui Dragnea şi Vâlcov anularea memorandumului din 2014 şi înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă "care să identifice prejudiciile aduse statului român şi responsabili".

"Liviule, când ţipi de grija gazelor din Marea Neagră şi legea off-shore îţi aduci aminte şi de acest jaf de 400 milioane de dolari? Ca să nu mai vorbim că din 2014 şi până acum trebuia să încasăm şi 260 de milioane dolari, contravaloarea acţiunilor. Asta jaf, 660 milioane dolari. Dar fondul de 1 miliard de euro promis de KazMunayGas unde este? Vă fac două propuneri serioase, să nu ziceţi că doar vă critic: anulaţi memorandumul din 2014, încasaţi cei 660 milioane dolari (cu dobânzi cu tot) şi aveţi bani şi pentru legea pensiilor să o aplicaţi din 2019 nu din 2022; facem o comisie de anchetă în Parlament care să identifice prejudiciile aduse statului român şi responsabili", a adăugat Florin Cîţu.

Senatorul PNL încheie prin a scrie că "e obligatoriu o plângere penală la asta".

Darius Vâlcov a acuzat, vinerea trecută, că, în perioada 2015-2017, a exista un "jaf de 2 miliarde" de dolari la bugetul de stat şi a publicat în acest sens patru anexe ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Mine (ANRM) pentru a arăta banii pierduţi de statul român în anii menţionaţi prin neactualizarea preţului la gaze.

"Jaf de 2 miliarde $, partea a doua: pentru cei mai suspicioşi, avem 4 anexe. Primele trei, arată câţi bani a pierdut statul în perioada 2015-2017. Ultima anexa arata cum Guvernul Dăncilă a stopat jaful în februarie 2018 şi a incasat deja cu 117 milioane lei în plus, în doar câteva luni. Adică 30 de milioane $ în plus, în 5 luni", a scris Darius Vâlcov, pe Facebook.

Explicaţiile vin în contextul în care, joia trecută, Darius Vâlcov a prezentat o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării preţului de referinţă la gazele naturale în perioada 2006-2018.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă a mai spus, sâmbătă, la Antena 3, că banii pierduţi prin neactualizarea preţului gazelor în perioada 2015-2017 reprezintă un fapt penal, iar actualizarea preţurilor trebuia făcută începând cu 4 martie 2015, ca urmare a unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO