Politică

Fostul edil al municipiului Reşiţa, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Fostul edil al municipiului Reşiţa, trimis în...

Autor: Liliana Iedu, Adina Oşan - Mediafax

14.12.2015, 18:30 135

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în arest preventiv, a lui Mihai Stepănescu, primar al municipiului Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, la data faptelor, pentru două infracţiuni de luare de mită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Stelian Tăune, pentru dare de mită, şi Antonia Ioana Şandru, pentru complicitate la luare de mită.

În perioada noiembrie 2014 - noiembrie 2015, Mihai Stepănescu a pretins şi a primit diverse sume de bani, bunuri şi servicii de la omul de afaceri Stelian Tăune, pentru a-şi exercita în mod necorespunzător atributele funcţiei de primar, în sensul atribuirii, în mod discreţionar, a unor contracte de lucrări de interes public societăţii comerciale reprezentată de acesta din urmă.

Astfel, Stepănescu a primit de la omul de afaceri suma totală de 52.000 de lei pentru atribuirea unui contract de proiectare şi execuţie lucrări, precum şi 20.000 de lei, ca parte a sumei totale de 10.000 de euro, pretinse în avans pentru viitoare lucrări.

Totodată, Stepănescu a pretins de la omul de afaceri remiterea unor materiale pentru pavaj şi efectuarea lucrărilor de montare pavaj în curtea unui imobil de-al său. Valoarea totală a materialelor şi lucrărilor pretinse în avans de Stepănescu, cu titlul de foloase injuste, pentru acordarea discreţionară a unor viitoare contracte în municipiul Reşiţa, a fost de 214.954 de lei.

”Persoana care a asigurat legătura dintre cei doi inculpaţi a fost Antonia Ioana Şandru, aceasta fiind de multe ori cea care prelua de la omul de afaceri, în numele şi pentru primarul municipiului Reşiţa, diverse sume de bani, respectiv aceasta transmitea, din partea primarului, dorinţa de a i se remite bunuri şi de a i se presta servicii. Totodată, în acelaşi context, inculpata a primit de la acelaşi om de afaceri diverse bunuri, ca folos propriu”, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş-Severin, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Mihai Stepănescu a fost ridicat, în 19 noiembrie, de procurori de la Primăria Reşiţa, în urma percheziţiilor făcute la sediul instituţiei, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor fapte de corupţie, comise în perioada 2014 - 2015.

În 20 noiembrie, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului Mihai Stepănescu, decizia instanţei putând fi contestată, în 10 zile, la Curtea de Apel Timişoara. În 25 noiembrie, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au respins contestaţia depusă de avocatul lui Mihai Stepănescu, la decizia Tribunalului Timiş, astfel că fostul primar al Reşiţei a rămas în arest preventiv.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa, Roxana Topală, declara corespondentului MEDIAFAX că, în 23 noiembrie, Consiliul Local Reşiţa s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară în care consilierii au luat act de demisia primarului Mihai Stepănescu.

”A fost convocată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Reşiţa în care s-a luat act de demisia primarului Mihai Stepănescu. Atribuţiunile sale au fost preluate de viceprimarul Ioan Crina”, spunea Roxana Topală.

Mihai Stepănescu se afla la al doilea mandat de primar din partea PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO