Politică

Geoana cheama Guvernul la ordine si ii cere sa renunte la demiterea bugetarilor

Geoana cheama Guvernul la ordine si ii cere sa renunte la demiterea bugetarilor

Mircea Geoana, presedintele PSD: "Credem ca reducerea de salarii in administratia publica si reducerea numarului functionarilor publici, mai ales la nivelul administratiei locale, este o greseala in acest moment."

07.08.2007, 20:21 21

"Credem ca reducerea de salarii in administratia publica si reducerea numarului functionarilor publici, mai ales la nivelul administratiei locale, este o greseala in acest moment. Facem un apel la Guvern sa reconsidere aceasta pozitie", a spus ieri presedintele PSD Mircea Geoana in replica la un anunt al ministrului muncii Paul Pacuraru.
Geoana nu a anuntat masuri de sanctionare a Guvernului in cazul in care Tariceanu nu va da curs solicitarii social-democratilor, insa lideri ai PSD au vorbit in ultimele saptamani despre initierea unei motiuni de cenzura la inceputul toamnei daca nu vor fi sustinute masuri sociale. Fara sprijinul PSD, guvernul PNL-UDMR nu are viitor, intrucat baza de sustinere parlamentara este de aproximativ 20%.
Mircea Geoana a spus ca, potrivit evaluarii facute de social-democrati, se pot face reduceri birocratice de peste 1%, dar printr-o mai buna gestionare a fondurilor publice. "Pe de o parte ne plangem ca nu stim sa absorbim fonduri europene si ca Guvernul Aliantei si Guvernul actual au reusit marea performanta de a absorbi aproape 0% din fondurile comunitare, pe de alta parte spunem ca nu avem bani sa platim functionarii publici si ca trebuie sa reducem numarul acestora", a aratat Geoana.
In plus, liderul social-democrat i-a cerut lui Tariceanu sa lamureasca situatia conflictuala de la Ministerul de Finante, unde secretarul de stat Sebastian Vladescu - un prieten apropiat al lui Calin Popescu-Tariceanu - si ministrul Varujan Vosganian se contrazic pe tema surselor de finantare pentru majorarea pensiilor.
Legea privind majorarea punctului de pensie a fost initiata de PSD, inainte de finalul sesiunii parlamentare. Tariceanu a fost de acord cu proiectul PSD doar dupa ce a fost amenintat cu motiunea de cenzura, in ciuda criticilor mai multor finantisti - printre care si ale fostului ministru de finanate Sebastian Vladescu.
"Mi se pare nefiresc ca, pe de o parte, Guvernul sa spuna ca exista resurse pentru Legea pensiilor promovata de PSD si, pe de alta parte, un personaj important si influent, cum e domnul Vladescu, sa spuna contrariul", a mai spus Geoana.
Liderul PSD i-a cerut premierului Tariceanu sa-si cheme la ordine ministrii din Cabinet si sa reconfirme sursele de finantare pentru Legea pensiilor.
Vladescu a declarat, ieri, ca nu isi va inainta demisia din functie, dar spune ca va parasi, la un moment dat, ministerul, fara sa precizeze un termen. El a refuzat sa comenteze pe tema majorarii pensiilor, pe care a criticat-o anterior.
ZF a relatat, la sfarsitul lunii iulie, ca Vladescu, fost ministru al finantelor in Cabinetul Tariceanu, ar putea demisiona in curand, nemultumit fiind de activitatea guvernului din care face parte, asteptand aprobarea programelor operationale de catre UE. Dupa ce Parlamentul a aprobat proiectul legii de majorare a pensiilor, Vladescu a declarat ca aceasta reprezinta un pericol pentru stabiliatea macroeconomica, intrucat inseamna un efort bugetar de circa 2 mld. euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum. Vosganian a aratat insa ca majorarea pensiilor este sustenabila, iar finantarea va fi asigurata de venituri suplimentare la buget, determinate de cresterea economica si avansul salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO