Politică

Geoană: Eşecul ofertei de vânzare a acţiunilor Petrom arată lipsa de adecvare şi de viziune economică a Guvernului

Autor: Mediafax

24.07.2011, 12:39 120

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că eşeculofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom dezvăluiepercepţia pieţelor externe asupra României, care, "contrarentuziasmului guvernamental", se arată a fi "foarte prudente" înlegătură cu România.


"Eşecul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petromconfirmă obiecţiile legate de oportunitatea şi momentul vânzării,pe care le-am exprimat public, printr-o scrisoare deschisă adresatăprimului-ministru al României, în data de 12 iulie. În condiţiilevulnerabilităţilor din zona Euro şi din Uniunea Europeană,rezultatul subscripţiilor arată lipsa de adecvare şi de viziuneeconomică a Guvernului. Mai mult, eşecul dezvăluie percepţiapieţelor externe asupra României, care, contrar entuziasmuluiguvernamental, se arată a fi foarte prudente în legătură cu ţaranoastră. Faptul că nu s-a reuşit obţinerea unui nivel alsubscripţiilor de peste 80% pentru una din cele mai profitabilecompanii din România, în condiţiile în care preţul minim stabilitera sub cel al pieţei, este un semnal negativ în legătură cuviitoarele evoluţii ale economiei româneşti", se arată într-uncomunicat transmis vineri de Mircea Geoană.


Potrivit preşedintelui Senatului, investiţiile străine în sectorulenergetic, precum cea din perimetrul Mării Negre a OMV Petrom înasociere cu Exxon, "sunt cu atât mai valoroase şi se cer încurajatede către autorităţile române".


"Sper ca guvernanţii să tragă concluziile necesare din acestinsucces şi să-şi reevalueze intenţiile legate atât de vânzareaacţiunilor Petrom, cât şi de vânzarea de pachete de acţiuni la altecompanii de stat. Dacă ni se spune că România nu este în situaţiaGreciei şi că nu este disperată să-şi vândă activele la orice preţşi în orice condiţii, atunci încurajez Guvernul să-şi păstrezeparticipaţiile în companiile din sectoare strategice şi săeficientizeze societăţile de stat, asigurând un managementperformant şi eliminând orice formă de clientelă şi controlpolitic", mai spune el.


Geoană menţionează că, într-un context intern şi internaţionaldificil, statul român are datoria de a se întări şi de a-şi protejacetăţenii, "nu vânzând, ci consolidându-şi influenţa în domeniistrategice pentru economia sa".


Ministerul Economiei a anunţat că oferta publică secundară devânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu poate fi închisă pentrucă a fost subscrisă sub nivelul de 80%, fără să prezinte un noucalendar pentru cedarea titlurilor, confirmând informaţiiletransmise de MEDIAFAX.


Surse din piaţa de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX căoferta a eşuat, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80%din titluri, şi va fi reluată. Guvernul urmează să stabilească odată când va organiza o nouă ofertă de vânzare, au adăugatsursele.


Oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va fireluată anul viitor, cel mai devreme "începând cu primultrimestru", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, ministrulEconomiei, Ion Ariton. "Vom relua oferta de vânzare a acţiunilorPetrom cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor. Vomcăuta cele mai bune condiţii de piaţă pentru reluarea tranzacţiei.Vrem să vindem la un preţ corect", a spus Ariton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO