Politică

Geoana sustine ca majoritatea parlamentara de 75% de care se bucura Guvernul poate fi o capcana

01.02.2009, 19:21 25

"Exista riscuri de capcana. Se poate crede ca Executivul care are o sustinere parlamentara de 75% este deasupra. Dimpotriva, acum este cu atat mai necesar ca ministrii sa fie prezenti cu periodicitate in Parlament. Nu vom accepta prezenta reprezentantilor Guvernului in Parlament, la dezbaterea proiectelor de lege, mai jos de nivelul de secretari de stat, si asta in caz exceptional. Ministrii trebuie sa fie prezenti la dezbaterile proiectelor de lege", sustine liderul PSD, Mircea Geoana si presedinte al Senatului.

Ce vrea sa spuna de fapt Mircea Geoana? Este o amenintare voalata la adresa Guvernului condus de Emil Boc, liderul PD-L, averizat sa nu se bazeze in mod automat pe majoritatea de 74% din Camera Deputatilor si de 73% din Senat?
Liderii PSD, ministrii si parla-mentarii social-democrati s-au intrunit la finele acestei saptamani la Sinaia pentru a pregati sesiunea parlamentara care incepe astazi. Intr-un document care a circulat printre parlamentarii partidului este expus unul dintre pericolele care pandeste PSD in actuala formula de guvernare: partidul se afla intr-o postura dezavantajoasa si este posibil ca, pe fondul crizei economice si al necesitatii adoptarii unor masuri de forta, sa nu mai fie limpezi doctrina si strategia partidului.
"Inerentele frictiuni induse de politica de co-guvernare specifica dreptei, algoritmizarea, posibilitatea aparitiei unor incongruente tipice guvernelor de coalitie pot lasa impresia unei guvernari lipsite de coerenta sau de reactie la teme de interes general. Prin urmare, in masura in care vor fi vizibile astfel de lucruri, intervenetiile publice ale PSD trebuie sa explice extrem de limpede aceste elemente. (É) Riscurile induse de diminuarea rolului si identitatii doctrinare a partidului trebuie corect calculate si evitate".
Evitate cum?
"Trebuie sa fie foarte clar ca PSD participa la guvernare ca partid de stanga, pe baza unei agende politice adecvate grupurilor sociale pe care le reprezinta", arata acelasi document.
Ce se intampla insa daca Guvernul va fi obligat sa ia in continuare masuri de ajustare a cheltuielilor publice? Documentul nu mentioneaza, insa poate fi ghicita strategia PSD din pozitia pe care partidul a avut-o in zilele premergatoare adoptarii proiectului bugetului de stat. PSD s-a opus inghetarii salariilor, a obtinut o crestere a pensiilor si a salariilor, chiar daca modesta (5%), dispobililizari in administratie este putin probabil ca vor exista pe termen scurt.
si apoi, liderul partidului, Mircea Geoana, a fost categoric: "Criza nu va fi decontata de cei cu salarii si pensii mici". Ce va urma?
Geoana admite ca avand in vedere conditiile de criza, nu este exclusa probabilitatea ca intre PSD si PD-L sa aiba loc "concursuri de frumusete" sau ca unul dintre cele doua partide din coalitie sa "ii dea leapsa" celuilalt .
"In conditii dificile, exista tentatia aproape naturala a omului politic de a gasi scuze si acuze. Va fi foarte facil ca, in interiorul Guvernului, cele doua partide sa fie tentate sa-si dea leapsa unul celuilalt, sa fie concursuri de frumusete", a precizat Geoana.
Liderul PSD crede insa ca ambitia PSD de a castiga orice tip de alegeri, inclusiv pe cele europarlamentare si prezidentiale care se apropie, nu va fi afectata de parteneriatul cu PD-L.
Potrivit lui Geoana, participarea PSD la guvernare trebuie sa constituie ceea ce el numeste o garantie a faptului ca actuala criza va fi traversata in mod solidar de catre societate.
Liderul PSD mai sustine ca senzatia potrivit careia la capul guvernului exista prea multe doici, data de majoritatea larga din Parlament, trebuie sa inceteze. Care este solutia? Guvernul sa-si trimita ministrii in Parlament pentru orice problema, spune Geoana.
Nu este foarte limpede (desi asa se poate interpreta) daca PSD vrea sa intareasca rolul Parlamentului in controlul actiunilor Guvernului, limpede este ca PSD nu va ceda initiativa: va fi promotorul legii unice a salarizarii, al legilor descentralizarii, va cere reforma Parlamentului (fiecare parla-mentar sa faca, in fiecare an, un raport obligatoriu), va reduce cheltuielile Legislativului si va cere ca masurile anticriza sa fie dezbatute obligatoriu in Parlament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO