Politică

Goana după funcţii: 500 de numiri în ministere şi agenţii în primele 100 de zile ale guvernării Ponta

Goana după funcţii: 500 de numiri în ministere şi agenţii în primele 100 de zile ale guvernării Ponta

Autor: Gabriel Razi

17.08.2012, 00:08 1476

Schimbarea a 500 de înalţi funcţio­nari publici în timp record de gu­ver­narea Ponta în primele 100 de zile de la preluarea puterii este considerată ca fiind "forţată" şi în acelaşi timp o strategie a unei "clase politice slabe", spun specialiştii în resurse umane şi administraţie publică.

Ziarul Financiar a analizat în ediţia de ieri parcursul guvernului Ponta în primele 100 de zile. Hotărârile semnate de pri­mul-mi­nistru şi ordonanţele de urgenţă au ară­tat că din ministere, departamente, agen­ţii, inspectorate şi alte instituţii ale statu­lui au fost înlocuiţi 500 de funcţionari de top, de zece ori mai mult decât în perioada similară a guvernării Mihai Răzvan Ungureanu.

"Înalţii funcţionari sunt influenţaţi de factorul politic. Directorii generali din agen­ţii sunt aleşi din rândul directorilor, pa­sul înainte fiind făcuţi de cei cu o poziţie politică mai avantajoasă. La putere au venit două partide mari, PSD şi PNL, iar în acest mo­ment aveau nevoie să îşi aducă în funcţii oame­nii lor", spune Marius Văcă­relu, expert în administraţie publică în ca­drul Şcolii Na­ţio­nale de Studii Politice şi Administrative.

Victor Ponta a semnat în primele trei luni în care a ocupat fotoliul de premier ordine de schimbare pentru aproape toţi şefii insti­tu­ţiilor din subordinea ministerelor, puţini fiind cei care şi-au păstrat fotoliile.

Pe rând au ple­cat şefii de la Secretariatul General al Gu­vern­ului, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională de Cadastru, Agenţia pen­tru Im­ple­men­tarea Proiectelor şi Progra­melor pen­tru IMM-uri sau Administraţia Fondului de Mediu.

Spre exemplu, în prima săptămână după preluarea puterii Victor Ponta a semnat actele pentru înlocuirea lui Dragoş Doroş cu Claudiu Doltu în poziţia de secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe.

La Ministerul Afacerilor Europene a avut loc o rocadă similară. Secretarul de stat Cătălin Vătafu a fost înlocuit cu Alexandru Răzvan Cotovelea.

Şi la Agenţia Naţională pentru Ocu­parea Forţei de Muncă Elvira Andronescu, directorul general, a fost înlocuită la sfârşitul lunii iunie cu Cristiana Barbu.

Valul de schimbări oferă o imagine asu­pra numărului de funcţionari ce sunt de­pen­denţi de partidele care i-au propulsat că­tre po­ziţiile de la vârful administraţiei pu­blice, dar aduce în lumină şi numărul ma­re de agenţii, directorate şi insti­tu­ţii care se află în subordinea mi­nisterelor şi a Guvernului. Spre exemplu, Ministerul Economiei are în subordonare şi în coordonare nu mai puţin de 15 instituţii.

Similar, la Ministerul Agriculturii sunt alte zece instituţii, iar sub Ministerul Dez­voltării sunt 19 institute, agenţii sau birouri.

"Una dintre bolile guvernelor recente începând cu cel condus de Călin Popescu Tăriceanu a fost creşterea numărului de agenţii. Odată cu agenţiile au crescut şi şefii acestora, au creat odată cu instituţiile nişte oa­meni. Este foarte uşor să creezi agenţii care sunt mult mai greu de desfiinţat ulte­rior", adaugă Marius Văcărelu de la SNSPA.

Pe de altă parte, decizia de a înlocui 500 de şefi de instituţii publice, secretari de stat sau directori este considerată "forţată" de Mihaela Damian, country manager al com­paniei de executive-search SprenglerFox.

"Schimarea mi se pare forţată, arată că lucrurile au fost făcute pe fugă şi că totul a fost dat la o parte. Când nu ai timp să schimbi lucrurile, aduci oamenii tăi", explică head-hunter-ul.

Totuşi, ea spune că schimbări de echipe au loc şi în business atunci când este înlocuit un CEO, însă acestea sunt făcute în timp pe măsură ce oamenii consideraţi ca fiind cheie în vechea echipă sunt evaluaţi.

"În business schimbările din liniile inferioare după o înlocuire de top-management se fac după 4 sau 5 luni în cazul în care sunt divergenţe mari de opinii sau dacă există divergenţe la nivel personal, însă nu pe o scară atât de mare."

Mihaela Damian mai subliniază că schimbările politice din administraţie sunt comparabile într-o măsură limitată cu cele din business.


20 de institutii unde au fost schimbati Înalti functionari publici


Secretariatul General al Guvernului

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Aparatul propriu de lucru al primului-ministru

Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală

Departamentul pentru politica de apărare şi planificare în Ministerul Apărării

Inspectoratul de Stat în Construcţii

Corpul de Control al primului-ministru

Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

Poliţia Română

Garda de Mediu

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

Administraţia Fondului de Mediu

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice

Administraţia Fondului pentru Mediu

Sursa: CDEP

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO