Politică

Grecia a căzut. Bursele europene au alunecat şi ele, dar până la urmă s-au ţinut bine. Guvernul Ponta îşi începe mandatul odată cu reinflamarea tensiunilor pe pieţe

Grecia a căzut ieri. Bursele europene au alunecat şi ele, dar până la urmă s-au ţinut bine. Guvernul Ponta îşi începe mandatul odată cu reinflamarea tensiunilor pe pieţe
07.05.2012, 21:50 5347

Cabinetul Victor Ponta, al cărui mandat principal este organizarea alegerilor locale şi parlamentare, urma să primească aseară votul Legislativului într-un context european în care tensiunile au revenit pe pieţe din cauza temerii ca programul de austeritate convenit prin Pactul fiscal să fie şubrezit de victoria socialistului François Hollande la prezidenţialele din Franţa.

Schimbările generate în Grecia de alegerile de duminică, prin care a fost dărâmată majoritatea parlamentară care susţinea reformele negociate cu marii creditori externi, au repus pe tapet scenariile apocaliptice legate de eventuala ieşire a acestei ţări din zona euro. Bursa de la Atena a reintrat ieri în picaj. Cele mai afectate, cu scăderi de până la 20%, au fost acţiunile celor patru mari bănci care se apropie pe zi ce trece de naţionalizare - National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus Bank, toate patru având operaţiuni importante şi în România. Analiştii băncii americane Citibank nici n-au stat mult pe gânduri şi au scris că riscul ca Grecia să iasă din zona euro se apropie de 75% din cauza rezultatului alegerilor. Diferenţa faţă de acum un an este că asemenea prevestiri catastrofice repetate la nesfârşit nu mai şochează atât de mult urechile investitorilor.

Într-o primă fază nervozitatea pieţelor a fost accentuată de victoria înregistrată la prezidenţialele din Franţa de socialistul François Hollande din cauza temerilor că acesta ar putea cere renegocierea pactului fiscal european de care Germania ţine cu dinţii.

Marile burse europene au înregistrat scăderi de circa 2%, băncile fiind cele mai afectate şi pe piaţa franceză, cu minusuri de 4 - 5% pentru BNP sau SocGen, însă în a doua parte a zilei tensiunile s-au risipit, iar indicii bursieri de la Paris şi Frankfurt au revenit pe creştere. Totuşi, pieţele americane au deschis în scădere, comentatorii invocând accentuarea incertitudinilor privind rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

La Bucureşti bursa a închis ziua cu o scădere de 0,73% pentru a doua şedinţă la rând, în timp ce cursul leu/euro a fost relativ stabil, ră­mâ­nând uşor deasupra pragului de 4,40 lei pentru un euro.

Venirea la putere a alianţei USL nu a afectat percepţia externă asupra României, în pofida aşteptărilor de moderare a politicilor de austeritate, cotaţiile CDS-urilor înregistrând ieri o uşoară scădere, până la 335 de puncte de bază.

Noua configuraţie politică din Europa tinde să încline balanţa în favoarea unor politici de stimulare a creşterii economice în detrimentul corectării dezechilibrelor fiscale.

Noul guvern care aşteaptă să se instaleze la Bucureşti a negociat deja cu FMI majorarea deficitului la 2,2% pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, măsu­ră privită ca un posibil impuls pentru economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO