Politică

Grevă în primăriile din România, joi. Funcţionarii publici vor elibera doar certificate de deces

Grevă în primăriile din România, joi. Funcţionarii...

Autor: Vasile Măgrădean, Aurelia Alexa

28.04.2015, 11:59 514

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de protest este declanşată ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din administraţia publică locală.

“FNSA organizează, joi, 30 aprilie, la nivel naţional, o grevă generală de o zi în administraţia locală, în primării şi consilii judeţene, ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei. Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore”, a spus Suciu.

Potrivit acestuia, revendicările FNSA privesc reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică începând cu anul 2015 şi majorarea salariilor pentru angajaţii din administraţie, tot începând cu acest an, în proporţie de 10 la sută.

Bogdan Şchiop a afirmat că, după trei ani de guvernare, FNSA a constatat că politicile actualului Guvern cu privire la administraţia publică locală din România nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de către guvernele anterioare, actualul Executiv putând fi considerat “un demn continuator al politicilor prin care se mimează dialogul social”.

Aproximativ 30% din totalul salariaţilor din administraţia publică locală vor intra, joi, în grevă generală, a declarat Petru Dandea, vicepreşedinte al Cartel Alfa, confederaţie sindicală la care este asociată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

Potrivit acestuia, acţiunea de protest va începe la ora 8.00 şi se va încheia la ora 16.00, funcţionarii urmând să meargă la serviciu, însă fără să lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.

Tot joi, aproximativ 600 de funcţionari publici vor participa, între orele 10.00 şi 12.00, la un miting în faţa Primăriei Capitalei.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt aşteptaţi să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică în luna octombrie.

FNSA este o federaţie reprezentativă la nivel naţional având circa 40.000 de membri din primării, consilii judeţe şi instituţii subordonate acestora la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO