Politică

Guvern: Furnizorii de reţele publice de comunicaţii vor avea acces la infrastructura operatorilor

Guvern: Furnizorii de reţele publice de comunicaţii vor...

Autor: Departament Economic

23.03.2016, 16:41 526

Potrivit proiectului de lege adoptat, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice vor avea acces la infrastructura fizică deţinută de operatorii de reţea. Măsurile incluse în proiectul de lege au în vedere stimularea extinderii eficiente a reţelelor de bandă largă şi dezvoltarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice, prin facilitarea accesului pe proprietăţi şi a construirii reţelelor de comunicaţii electronice şi infrastructurilor fizice asociate acestora, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Aceste măsuri urmăresc încurajarea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii electronice şi a infrastructurilor fizice existente. Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2014/61/UE, privind măsuri de reducere a costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză. Proiectul defineşte operatorul de reţea drept un operator economic autorizat să furnizeze reţele de comunicaţii electronice, precum şi operatorul economic care deţine în proprietate, administrare sau concesiune o infrastructură fizică destinată instalării de reţele de comunicaţii electronice, inclusiv iluminatul public, gaze naturale, energie termică şi apă, evacuarea sau tratarea apei uzate şi sistemele de canalizare sau de drenare.

De asemenea, este operator de reţea şi operatorul economic care deţine în proprietate, administrare sau concesiune o infrastructură fizică de transport prin utilizarea căreia se furnizează servicii de transport, ca, de exemplu, infrastructura fizică de transport a căilor ferate, drumurile, porturile şi aeroporturile.

Proiectul de act normativ include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de reţea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică.

În vederea facilitării exercitării dreptului de acces la infrastructura fizică a operatorilor de reţea, proiectul de lege prevede şi dreptul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice să aibă acces la informaţiile privind amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurii fizice, inclusiv printr-un punct de informare unic, ce va fi organizat şi gestionat de ANCOM, până la 1 ianuarie 2017. Astfel se va oferi acces la informaţii privind amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurii fizice, precum şi punctele de contact ale operatorilor de reţea. Pentru asigurarea transparenţei, la solicitarea scrisă a furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice, operatorii de reţea pun la dispoziţia acestora prin intermediul unui punct de informare unic organizat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, informaţii privind lucrările de inginerie civilă proprii aflate în curs sau planificate, pentru care autorizaţia de construire a fost acordată sau cererea de eliberare a autorizaţiei de construire a fost depusă ori este prevăzută a fi depusă în următoarele 6 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO