Politică

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Acordul de la Paris referitor la schimbările climatice

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Acordul de...

Autor: Mediafax

28.09.2016, 13:45 77

Principalele obligaţii ale României în conformitate cu Acordul de la Paris sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 faţă de 2005 sub EU ETS (activităţi în domeniul energetic, inclusiv rafinăriile; activităţi de producţie şi prelucrare a metalelor feroase; activităţi în industria mineralelor - ciment, var, sticlă şi ceramică, activităţi de producere a celulozei, hârtiei şi cartonului; industria chimică; activităţi de producţie şi prelucrare a metalelor neferoase) - obiectiv unic la nivel UE şi participarea la efortul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030 faţă de 2005 în sectoarele non-ETS, incluzând transportul, agricultura, construcţiile, gestiunea emisiilor din deşeuri - obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit în funcţie de PIB/cap de locuitor.

”Documentul este primul acord cu caracter universal în domeniul schimbărilor climatice care impune obligaţii juridice tuturor Părţilor pentru realizarea obiectivului global pe termen lung - de limitare a creşterii temperaturii medii globale sub 2˚C faţă de nivelul din perioada pre-industrială, în funcţie de capacităţile şi responsabilităţile de care dispun statele. În acelaşi timp, Părţile vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius”, informează Executivul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prin intermediul Acordului se doreşte ca statele dezvoltate să continue mobilizarea surselor de finanţare pentru statele în curs de dezvoltare, să asigure transferul de tehnologie şi creşterea capacităţii celor din urmă de a se adapta la efectele schimbărilor climatice, implementând totodată şi măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai mult, tratatul prevede un mecanism de revizuire a angajamentelor asumate, la un interval de 5 ani, prin care să se asigure ambiţia şi durabilitatea acordului, în completarea unui proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat în atingerea obiectivelor stabilite.

Acordul de la Paris a fost semnat, din partea României, la 22 aprilie 2016, la New York, de către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO