Politică

Guvernul a preluat propunerea ZF de a-l angaja pe tânărul de 25 de ani care a făcut site-ul de recrutare pentru instituţiile publice

Guvernul a preluat propunerea ZF de a-l angaja pe tânărul de 25 de ani care a făcut site-ul de recrutare pentru instituţiile publice

Premierul Victor Ponta (dr.) a anunţat ieri, pe blogul său, că l-a numit pe Cristian Botan în funcţia de consilier în aparatul de lucru al primului-ministru, pe probleme de transparenţă. Anunţul a venit la o zi după ce Ponta a făcut „teasing” privind această numire, iar premierul a citat, pe blogul său, articolul ZF din data de 5 octombire, când ZF a publicat scrisoarea deschisă transmisă de Botan premierului.

Autor: Adelina Mihai

04.12.2012, 00:07 1316

"Cristian Botan nu doar că a pus degetul pe una din rănile sistemului, dar a pus la punct şi o soluţie menită să contribuie la vindecarea sa: o platformă online care aduce transparenţă în acest domeniu! (…) Pentru început, vom prelua site-ul său ca pagină oficială de anunţuri privind posturile publice. Ulterior, vom veni cu o dezvoltare interesantă şi pe zona legislativă", a motivat premierul Ponta pe blogul personal selecţia lui Botan pentru funcţia de consilier personal în aparatul de lucru al guvernului.

La o lună după apariţia articolului în ZF care prezenta platforma creată de Botan, tânărul doctorand la SNSPA a transmis o scrisoare deschisă premierului Ponta prin care îi solicita o transparentizare a activităţii guvernamentale, prin care îi exemplifica mai multe anomalii întâlnite în cadrul proce­durilor de angajare în sectorul public.

"Primul punct pe care l-am discutat cu primul-ministru a fost despre instituţiona­lizarea site-ului pe care l-am lansat deja - în sensul ca instituţiile să fie obligate, într-un viitor sperăm noi foarte apropiat - să publice din proprie iniţiativă posturile pe care le au disponibile pe platforma respectivă. Ne limităm în clipa de faţă la instituţii din administraţia publică centrală şi locală şi în concret la funcţii publice. Sperăm ca într-un viitor iarăşi foarte apropiat - publicjob.ro sau cum se va numi el sub forma patronată de Guvern - să includă toate funcţiile bugetate din fondurile centrale sau din fondurile locale", a spus ieri Cristian Botan, desemnat de oficialii din Guvern să susţină câteva declaraţii la Palatul Victoria.

El a mai spus că acest proiect funcţionează în alte state, în democraţii consolidate de mult timp, indiferent de conjunctura politică.

"Mă îndoiesc că va fi un lider de anvergură în mod public care să declare că nu este corect să transparentizăm recrutarea în administraţia publică. Deci este o largă recunoaştere că avem o problemă în acest sens şi de aceea şi performanţele pe care le înregistrează administraţia sunt reflectate oarecum de persoanele care ocupă funcţiile şi care iau deciziile. În clipa în care ai persoane competente şi care gestionează banul public, poţi să te aştepţi la rezultate foarte bune", a mai spus Botan.

Botan a lucrat anterior în cadrul unor proiecte din cadrul Transparency Interna­tional România, un ONG care are ca obiectiv prevenirea şi combaterea corupţiei, organizaţie condusă de către Victor Alistar (PSD), care este şi lector la SNSPA.

Alistar a fost ministrul propus în mai de premierul Ponta pentru Strategii Guver­namentale, însă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate şi de Curtea Constituţională pentru funcţia de ministru.

Numirea lui Botan în funcţie la mai puţin de o săptămână până la alegerile parlamentare a atras atenţia membrilor ARD (Alianţa România Dreaptă). Astfel, purtătorul de cuvânt al ARD, Traian Ungureanu, a declarat că "numirea sur­priză" din Guvern arată că Victor Ponta "e un ageamiu şi un om în derută", care "îşi ia peste picior propriul guvern".

"Victor Ponta îşi ia peste picior propriul guvern. Aşa cum ştiţi, actualul guvern mai are o săptămână de viaţă până la alegerile de duminică. Şi ce-i trece prin cap lui Victor Ponta? O numire surpriză în fostul guvern de peste o săptămână. Cu asta Victor Ponta vrea să ne spună nu doar că e un ageamiu, dar şi că e un om în derută", a precizat Traian Ungureanu într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax. El a arătat că Victor Ponta a numit în guvern un tânăr pe care l-a remarcat într-o campanie pe tema posturilor publice şi că Ponta încurajează tinerii care fac ceva oferindu-le un loc de muncă "pentru o săptămână".

  • 10 septembrie 2012

Sorin Pâslaru, redactorul-şef al Ziarului Financiar, a scris o opinie prin care invita oficialii din ministere să îl angajeze pe Cristian Botan, pentru că o astfel de iniţiativă poate aduce o creştere a profesionalizării angajaţilor în sectorul public. Acesta susţinea că proiectul tânărului de 25 de ani ar trebui sprijnit de guvern şi ar trebui ca orice instituţie publică să fie obligată să anunţe postul scos la concurs, într-un format standard, pe site-ul propriu şi pe acest site - publicjob.ro, sau pe un site similar finanţat cu bani publici. Cu această ocazie, a reluat şi cele şase propuneri ale ZF pentru reformarea administraţiei publice, printre care se află şi înfiinţarea unui registru al instituţiilor publice din România, cu alocarea pentru fiecare a unui cod unic de identificare, la fel ca în cazul societăţilor comerciale. O altă propunere viza obligarea fiecărei instituţii publice să deţină un site propriu (sau să folosească un subsite construit de guvern), unde să publice o serie de date comune obligatorii care să poată fi agregate şi comparate.

  • 6 septembrie 2012

Ziarul Financiar a scris pentru prima dată despre iniţiativa lui Cristian Botan, un tânăr de 25 de ani care a investit 500 de euro pentru realizarea site-ului Publicjob.ro.

Ideea proiectului a venit ca urmare a lipsei de transparenţă şi a fraudelor întâlnite în cadrul concursurilor de recrutare organizate de instituţiile publice.

Lunar, peste 400 de posturi de funcţionar public sunt anunţate prin intermediul acestui portal.

  • 5 octombrie 2012

Cristian Botan a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi solicita o transparentizare a activităţii guvernamentale, măsură promisă de actualul guvern la primirea votului de învestitură. El spunea că, deşi Programul de guvernare este just prin dezideratele pe care le expune, el rămâne perfect inutil în absenţa unor acţiuni concrete de transparentizare a activităţii guvernamentale". În scrisoarea către premier, Botan argumenta "nevoia unei schimbări", promisă de guvernul Ponta în cele 53 de pagini ale programului de guvernare şi propunea o serie de măsuri concrete pentru combaterea "nepotismului" şi "clientelismului" în domeniul recrutării în sectorul public.

Ziarul Financiar a elaborat, încă din 2010, o serie de propuneri pentru transparentizarea activităţilor din toate instituţiile publice. Prima propunere viza obligarea publicării salariilor bugetarilor, cu nume, prenume şi funcţie, propunere care a fost aplicată parţial. În prezent însă, doar câteva ministere şi instituţii, în special cele de la Administraţie şi Interne, Apărare şi Justiţie mai actualizează listele cu veniturile nete lunare ale angajaţilor, fără însă a le publica numele. O altă propunere a ZF viza publicarea rapoartelor anuale de achiziţii, însă, din nou, măsura a fost aplicată doar parţial.

  • 15 decembrie 2011

Andreea Paul Vass, pe atunci consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, a preluat şi a transmis Guvernului propunerea ZF pentru transparentizarea investiţiilor publice, astfel că pe site-ul Guvernului s-a publicat o listă cu investiţiile publice realizate în perioada 2009- 2011. Lista conţinea o serie de "anomalii", având în vedere că în această perioadă au fost construite peste 280 de săli de sport la un preţ de 200 de milioane de euro şi a fost implementat un program de e-learning pentru instruirea funcţionarilor publici cu o sumă de 1,4 milioane de euro.

  • 18 iunie 2010

Ziarul Financiar a elaborat, încă din 2010, o serie de propuneri pentru transparentizarea activităţilor din toate instituţiile publice. Prima propunere viza obligarea publicării salariilor bugetarilor, cu nume, prenume şi funcţie, propunere care a fost aplicată parţial. În prezent însă, doar câteva ministere şi instituţii, în special cele de la Administraţie şi Interne, Apărare şi Justiţie mai actualizează listele cu veniturile nete lunare ale angajaţilor, fără însă a le publica numele. O altă propunere a ZF viza publicarea rapoartelor anuale de achiziţii, însă, din nou, măsura a fost aplicată doar parţial.

  • 6 mai 2010


Cine este Cristian Botan

  • Din luna octombrie a anului trecut este doctorand/ asistent de cercetare în cadrul SNSPA, unde desfăşoară o activitate de seminar pentru disciplinele "Etică şi transparenţă în administraţia publică" şi "Deontologia funcţionarilor publici" predate studenţilor înscrişi la Facultatea de Administraţie Publică în ciclul universitar de licenţă, anul III, specializarea administraţie publică.

  • A lucrat în cadrul mai multor proiecte din cadrul Centrului de Excelenţă Academică şi din cadrul Transparency International România, un ONG care are ca obiectiv prevenirea şi combaterea corupţiei. Victor Alistar (PSD), ministrul propus în mai de premierul Ponta pentru Strategii Guvernamentale, este directorul executiv al Transparency International România şi lector la SNSPA. Alistar a fost însă declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate şi de Curtea Constituţională pentru funcţia de ministru.

  • Botan este licenţiat în Administraţie Publică (specializarea administraţie publică europeană), are un masterat în domeniul "Spaţiul Public European" şi este doctorand în domeniul ştiinţelor administrative, în cadrul SNSPA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO