Politică

Guvernul injumatateste agentiile dar nu da afara decat aproximativ 10.000 de oameni fata de asteptari de chiar si 3-400.000

Guvernul injumatateste agentiile dar nu da afara decat aproximativ 10.000 de oameni fata de asteptari de chiar si 3-400.000
06.08.2009, 19:08 21

Seful Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (AFP), Andras Szakal, arata ca in ultimii doi ani au fost angajati 50.000 de oameni in administratie, fara ca performanta acesteia sa se imbunatateasca.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, intre 2004 si 2008 numarul angajatilor in administratie a crescut cu 37%, de la 159.000 in 2004 la 218.600 in 2008. In mai 2009, numarul celor angajati in administratie era de 217.200. AFP spune ca dintre acestia cei cu functii publice sunt in numar de 176.344.

Cele 226 de agentii care vor fi comasate, desfiintate sau preluate de ministere reprezinta autoritati, administratii, centre, companii, inspectorate, inspectii, institute, laboratoare, oficii, regii care functioneaza in subordinea Guvernului. Din cele 107 agentii care vor ramane in urma acestui proces, 33 sunt conditionate de relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, a mai spus premierul Boc, miercuri seara.

Hatisul birocratic este unul dintre cele mai criticate aspecte in relatia dintre cetatean si stat, iar simplificarea functionarii aparatului administrativ a fost unul dintre angajamentele luate de guvernul PD-L - PSD la preluarea mandatului.

De altfel, potrivit unui sondaj al ANFP privind gradul de satisfactie al cetatenilor in ceea ce priveste autoritatile si institutiile publice, care a fost dat ieri publicitatii, romanii asociaza institutiile locale cu birocratia, coruptia si lipsa de respect pentru cetateni.

 

Ce se obtine prin restructurarea agentiilor

Premierul a spus ca restructurarea va avea ca rezultate "eliberarea" a 9.200 de posturi, fapt care va aduce economii de aproximativ 50 de milioane de euro la bugetul de stat. Guvernul a decis totodata ca veniturile proprii ale unor agentii guvernamentale, precum AVAS sau Inspectoratul de Stat in Constructii, sa fie preluate la bugetul de stat.

Angajatii agentiilor vor fi platiti astfel la nivelul celorlalte salarii din sistemul public, rezultand o economie de aproximativ 100 de milioane de euro. Boc a declarat totodata ca alte 60 de societati comerciale aflate in subordinea Ministerului Economiei si a Ministerului Transporturilor se afla in faza de "evaluare, lichidare".

Potrivit primului-ministru, pana saptamana viitoare ministerele de resort vor pregati actele normative pentru restructurarea agentiilor.

 

Seful ANFP: Nu e nicio problema daca sunt dati afara 20% dintre functionari

Potrivit ANFP, in administratie lucreaza in prezent 176.344 de functionari publici, dintre care 88.609 in aparatul central si serviciile deconcentrate si 87.738 in administratia locala.

Seful Agentiei, Andras Szakal, sustine ca o reducere a numarului functionarilor publici de 20%, asa cum a fost ceruta de presedintele Traian Basescu, nu ar reprezenta nicio problema, de vreme ce in ultimii doi ani, din 2006, au fost angajati aproximativ 50.000 de functionari noi, majoritatea in aparatul central al Guvernului.

"In fiecare din cele 4.500 de institutii publice din Romania sunt si functionari buni si functionari care nu isi justifica angajarea. Sunt convins ca vor pleca cel mai putin pregatiti", sustine Szakal.

 

 

Functionarii publici au incasat un spor de 15% pentru ca zambeau

Reprezentantii ANFP au anuntat ieri ca au verificat, prin sondaj, sase institutii din judetul Brasov si patru din Prahova, descoperind o serie de nereguli grave, una dintre acestea fiind ca angajatii beneficiau de sporuri care erau prevazute in contractul colectiv de munca, desi acest lucru este ilegal. "Spre exemplu, la Politia Comunitara din Ploiesti se dadeau sporuri pentru zambet, de Pasti si de Craciun, care uneori depaseau 100% din salariul de baza si erau trecute in contractul colectiv de munca. (...) Sporul de zambet era de 15 la suta si se acorda in functie de ponderea de timp efectiv prestat in relatia directa cu publicul", a precizat presedintele ANFP, Andras Szakal.

Conducerea ANFP a mai spus ca prin contractul colectiv de munca institutiile mai acordau un spor de 15 la suta pentru persoanele care lucreaza in conditii periculoase in cimitire, un spor de 10 la suta pentru personalul care lucreaza la gradina zoologica, de 5 la suta pentru cei care lucrau cu aparatul de multiplicat (XEROX). "Toate sunt ilegale, pentru ca nu se pot acorda pe contractul colectiv de munca. Vom sesiza in acest sens Curtea de Conturi. (...) Sporurile vor fi anulate, iar functionarii publici probabil ca vor trebui sa returneze banii care le-au fost acordati ilegal, pentru ca legea prevede ca orice drept salarial acordat ilegal se recupereaza", a spus Szakal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO