Politică

Guvernul isi angajeaza fara emotie raspunderea pe votul uninominal

Guvernul isi angajeaza fara emotie raspunderea pe votul uninominal

Premierul va veni la inceputul saptamanii viitoare in fata Parlamentului pentru a doua oara in ultima luna

25.10.2007, 19:00 11

Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul votului uninominal lunea viitoare, a anuntat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu, in conditiile in care decretul prezidential privind organizarea referendumului pentru vot uninominal, care va avea loc in aceeasi zi cu alegerile europene, pe 25 noiembrie, a fost deja publicat in Monitorul Oficial. Pana acum, niciun partid nu a anuntat intentia de a depune o motiune de cenzura in replica la angajarea raspunderii, ceea ce inseamna ca Parlamentul are toate sansele sa adopte legea votului uninominal, in timp ce presedintele Traian Basescu va merge inainte cu propriul sau proiect.
Guvernul si Presedintia propun sisteme electorale diferite. In sedinta de ieri a executivului a trecut proiectul Asociatiei ProDemocratia, care prevede alegerea parlamentarilor atat uninominal, cat si pe liste, in timp ce presedintele a anuntat ca va sustine un sistem in care parlamentarii vor fi alesi numai in circumscriptii uninominale, intr-un sistem majoritar in doua tururi "ca la primari".
Diferenta intre cele doua proiecte sta in numarul de parlamentari alesi direct de catre alegatori: potrivit ProDemocratia, jumatate dintre alesi vor fi alesi direct, iar cealalta jumatate pe liste de partid - o formula care ofera sanse relativ egale tuturor partidelor. In varianta presedintelui toti parlamentarii vor fi alesi direct, in circumscriptii electorale pentru fiecare loc de senator sau de deputat, intr-un sistem care ar avantaja partidele mari.
PD si PLD au anuntat ieri ca vor merge pe varianta presedintelui si vor face campanie la referendum, dupa ce ambele formatiuni s-au angajat la negocierile din Parlament sa sustina si proiectul ProDemocratia, alaturi de PNL si PSD.
In aceeasi vreme, presedintele PSD Mircea Geoana a spus ca social-democratii vor sustine varianta lui Traian Basescu, intrucat este cea propusa de ei in 2005. Insa PSD nu va initia si nu va sustine nicio motiune de cenzura impotriva Guvernului, in replica la asumarea raspunderii pe un proiect de lege care le convine in mai mica masura. "Este adevarat ca presedintele Geoana a afirmat ca sustine varianta votului uninominal propusa de Traian Basescu, care va fi probabil diferita de cea a Guvernului, dar noi nu vom sprijini nicio motiune de cenzura indreptata impotriva Guvernului dupa angajarea raspunderii, pentru ca nu dorim sa votam impotriva ideii de vot uninominal", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.
Proiectul privind votul uninominal - in varianta negociata de Asociatia ProDemocratia cu partidele - a ajuns tot ieri la Parlament, liderii de la Senat si de la Camera stabilind deja calendarul asumarii raspunderii guvernului. Luni, 29 noiembrie, Guvernul isi va angaja raspunderea, iar eventualele amendamente ale partidelor la aceasta lege nu vor putea fi depuse mai tarziu de 26 noiembrie. O eventuala motiune de cenzura ar putea fi depusa pana joi, 1 noiembrie, urmand sa fie prezentata in 5 noiembrie, in sedinta comuna a celor doua Camere, si dezbatuta in 8 noiembrie.
Este pentru a patra oara in aceasta legislatura cand Guvernul isi angajeaza raspunderea pentru un proiect de lege, dupa ce in vara lui 2005 a trecut prin Parlament legile proprietatii si ale justitiei, si-a asumat raspunderea pentru o declaratie politica - dupa ce premierul Tariceanu a renuntat la demisie si la declansarea alegerilor anticipate, iar in 2006 a trecut pachetul legislativ privind reforma in sanatate.

Tariceanu sustine ca referendumul lui Basescu va costa 20 mil. euro

Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca logistica pentru alegerile europene nu va putea fi utilizata la referendumul convocat de Traian Basescu si ca Guvernul va trebui sa scoata din buzunar inca 20 mil. euro. Costurile referendumului pentru demiterea presedintelui din primavara lui 2007 s-au ridicat la aproximativ 20 mil. euro. Seful statului afirmase marti seara ca a decis convocarea referendumului pentru vot uninominal in aceeasi zi cu alegerile europene pentru a se putea folosi aceeasi logistica. Premierul spune ca acest lucru este insa imposibil. "Nu se poate, din pacate, folosi infrastructura necesara alegerilor pentru Parlamentul European din motive care tin de continutul Legii privind desfasurarea referendumului, pe de o parte, si a alegerilor pentru PE. Ca atare, nu exista posibilitatea unor economii in cazul tinerii referendumului simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Vor fi cheltuieli suplimentare angajate pentru acesta", a spus ieri Tariceanu. In aceeasi vreme, prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu - propus de PNL, a spus ca organizarea alegerilor si a referendumului in aceeasi zi presupune dublarea sectiilor de votare. "Legal, cetatenii nu isi pot exercita votul in aceeasi sectie, la referendum si la alegerile parlamentare, pentru ca birourile - de la sectiile de votare pana la cel municipal - difera ca forma de organizare si componenta", a spus prefectul. Prefectul sustine ca numarul de locuitori arondati pe sectie nu este la fel pentru consultarea publica si alegeri. In plus, sustine prefectul, sectia de vot la referendum are in componenta sase membri, dati de partidele parlamentare, si un presedinte, care este un jurist. Pentru alegerile europarlamentare sunt sapte membri, plus presedinte, plus loctiitor, a afirmat Deaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO