Politică

Guvernul nu mai spune nimic despre planul de relansare economică anunţat acum o lună. „Nu am calculat încă impactul bugetar“

Guvernul nu mai spune nimic despre planul de relansare economică anunţat acum o lună. „Nu am calculat încă impactul bugetar“
10.08.2010, 23:59 24

În urmă cu o lună şi jumătate, Sulfina Barbu, deputat PDL, liderinformal al grupului de deputaţi care lucrau la pla­nul derelansare economică, făcea un dute-vino de la Camera Deputaţilor laMinisterul de Finanţe şi, uneori, anunţa presa: "Măsura cutare afost aprobată!". La 12 iulie, Vasile Blaga afirma, după o şedinţă acoaliţiei: "S-a discutat (în coaliţia de guvernare - n.n.), planulva fi anunţat când va fi gata, probabil, săptămâna viitoare". Mâinese împlineşte o lună de la această declaraţie.
A avut sau are Guvernul vreo intenţie să adopte un plan desprijinire a economiei? Sulfi­na Barbu, ieri, 10 august: "Planul derelansare nu a fost, deocamdată, aprobat. N-au dat un răs­puns ceide la Finanţe. O să ne vedem joi sau vineri cu domnul ministru(Vlădescu - n.n.)". Dar planul a rămas în picioare? "Din câte ştiueu, da", afirmă Sulfina Barbu. De ce întârzie atunci să fieanunţat? "Nu ştim impactul bugetar", admite Sulfina Barbu.
Este firesc să anunţi un plan de relansare eco­nomică fără să aiidee despre efectele lui? Laszlo Borbely, ministrul mediului,coordo­na­tor al planului de relansare din partea UDMR: "De undeştiţi că nu ştim impactul acestor măsuri?". "De la Sulfina Barbu.""Ba ştim impactul, dar a trebuit să aşteptăm vizita FMI ca să vedemcare este şi poziţia lor."
Totuşi, Sulfina Barbu anunţa, în urmă cu mai bine de o lună, căplanul va fi adoptat rapid, va fi discutat în luna august cu mediulde afaceri şi va intra în vigoare în septembrie. "Planul va fianunţat în ultima săptămână a lui august", afirmă acum LazloBorbely.
Una dintre cele mai importante măsuri ale planului de relansare, cuun impact semnificativ în economie, dar şi asupra veniturilorbuge­tu­lui, prevede că datoriile către stat ale firmelor vor ficompensate cu sumele pe care acestea le au de primit de la stat. Deasemenea, statul va plăti penalităţi în momentul în care întârziesă-şi plătească datoriile către firme, aşa cum, în acest moment,firmele plătesc penalităţi de în­târ­ziere, dacă îşi amână platadărilor către bu­get. A fost discutată această măsură şi cu FMI? "Afost discutată şi va fi una dintre măsurile din pla­nul derelansare", spune Borbely.
Cristian Pârvan, secretarul general al Aso­cia­ţiei Oamenilor deAfaceri (AOAR), comen­tează: "Un plan de relansare necesită bani,iar ei nu au. În schimb se ocupă cu altceva - să-i im­po­zi­tăm pebogaţi! Este o măsură care dă bine la elec­torat, un electoratsărac. Totul este pentru partid. Economia este la alţii".
Analistul economic Aurelian Dochia dă un verdict asupra amânărilorGuvernului: "Într-un sondaj al Reuters se arată că încre­de­reamediu­lui eco­nomic în relansarea economiei ro­mâneşti a scă­zut dela 25% la 11%. Este edifi­cator pen­tru ce crede mediul de afaceridespre aceste bâl­bâieli. Greşelile în comunicare, de­cla­raţiilepli­ne de contradicţii intră în conştiinţa in­vesti­to­ru­lui.Măsurile de relansare sunt bune, dar nu te poţi baza pe ele atâttimp cât ştii că sunt doar vorbe".

Planul "fantomă" de relansare economică


n Datoriile către stat ale firmelor se vor compensa cu sumele pecare acestea le au de primit de la stat.
n Statul va plăti penalităţi firmelor, dacă întârzie platadatoriilor.
n Sunt scutiţi de impozit pe profit, pentru o perioadă de cinciani, investitorii nou înfiinţaţi care investesc 500.000 de euro şicreează 25 de locuri de muncă.
n Se introduce deducerea fiscală pe bază de bon fiscal a unuiprocent de 50% din TVA pentru lucrările de renovare-modernizare alocuinţelor şi a clădirilor.
n O lege a holdingului care va permite crearea unui aşa-numit "grupde TVA" - grup de firme cu aceiaşi acţionari - în care o singură"firmă-lider" se va ocupa de rezolvarea problemelor legate deimpozite şi taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO