Politică

Guvernul pregateste politizarea tuturor functiilor publice

Guvernul pregateste politizarea tuturor functiilor publice

Ilie Sarbu spune ca si in SUA administratia e politizata. Analistii politici il contrazic

08.02.2009, 19:15 291

Analistii politici afirma ca un astfel de gest ar echivala practic cu "politizarea definitiva a functiei publice" ceea ce inseamna, practic, distrugerea oricarui control "in afara de cel politic".

"Se lucreaza la o ordonanta. Sper ca saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.n.) sa intre in Guvern, in sedinta pe care o avem miercuri, daca nu, poate cealalta saptamana. Oricum, decizia politica a fost luata la nivelul aliantei", a declarat Ilie Sarbu.
In momentul de fata functiile publice si cele din structurile deconcentrate sunt, cel putin formal, ocupate prin concurs, iar contractul de munca astfel incheiat este pe o durata nelimitata.
"O astfel de masura intra in conflict cu statutul functionarilor publici, dar si cu legislatia muncii, care prevede ca regula este contractul de munca pe durata nelimitata, nu pe patru ani. Ceea ce vor sa faca este politizarea definitiva a functiei publice si instituirea de masuri asiguratorii pentru clientii poltici. Sa zicem ca un parlamentar a cheltuit 50.000 de euro pentru a ajunge in Parlament. Or, acum el trebuie sa-i multumeasca pe cei care l-au ajutat acordand astfel de functii pe criterii poltice. Cum faci acest lucru? Politizand toate functiile publice si acordandu-le clientilor politici. Este un imens pas inapoi in consolidarea statului de drept", afirma analistul politic Cristian Parvulescu.
Sarbu crede, dimpotriva, ca acest lucru ar insemna o maturizare: "Cred ca ne-am maturizat suficient, am parcurs diverse etape in politica romaneasca si acum putem trage si niste concluzii. Nu cred eu ca mai suntem credibili atunci cand venim sa motivam schimbarea unor prefecti, unor directori generali de directii, de ministere, de deconcentrate, ca nu si-ar fi facut 100% treaba sau alte motivatii. Sunt oameni care chiar muncesc. Dar sunt oameni care, datorita faptului ca s-au implicat si in politica, o data la patru ani ei trebuie sa lase locul celor care, la fel, vin din politica", a spus Sarbu. Parvulescu spune insa ca doar functiile politice sunt ocupate o data la patru ani. "Statul nu functioneaza decat cand exista functie publica. Politizarea functiei publice echivaleaza cu desfiintarea statului. Practic nu mai poti promova in administratie daca nu esti simpatizant al unuia din cele trei-patru partide politice", spune Parvulescu.
Sarbu sustine, dimpotriva ca astfel de lucruri se intampla peste tot: "Cum se intampla in America si in alte state, chiar in Europa, ca se vine cu un program de guvernare, cu oameni care au lucrat la el, oameni care trebuie sa-l implementeze, nu-l pot implementa ceilalti".
Numai ca realitatea este alta. In Statele Unite, la schimbarea admi-nistratiei, sunt schimbati cam 1.200 de inalti demnitari la nivelul intregii federatii.
"Cand se schimba administratia functionarii raman la locul lor. D-l Sarbu este in eroare. Ceea ce vrea sa faca acum Guvernul este sa legifereze printr-o lege o practica paguboasa, anume impartirea functiilor pe criterii politice pentru clientii politici. Or, functia publica trebuie sa ramana independenta de curentele politice. Ne plangem ca administratia este ineficienta. Niciun om valoros nu va veni in administratie, daca stie ca nu este ferit de interventia politicului", spune analistul politic Stelian Tanase.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO