Politică

Guvernul se angajeaza sa faca legile descentralizarii in doua luni

08.03.2009, 21:40 30

Guvernul s-a angajat sa finalizeze legile descentralizarii in doua luni de zile, dupa ce ministrii se vor consulta cu autoritatile locale. Membrii cabinetului au avut sambata o sedinta speciala pe descentralizare la care a participat si seful statului Traian Basescu.  
"Principiile descentralizarii sunt doua: unul care realizeaza transferul atributiilor si competentelor de la autoritatile centrale spre autoritatea cea mai apropiata de cetatean, primarie, consiliu local, consiliu judetean, si transferul de resurse financiare catre comunitatile locale, pentru ca aceste atributii sa fie exercitate", a spus premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.
Descentralizarea ar putea sa inceapa sa se vada in primavara anului viitor, a mai spus Boc. El a afirma ca obiectivul Guvernului nu este de a disponibiliza si persoane din aparatul central, ci de a eficientiza functionarea societatii.
"Asta inseamna ca vom pune oamenii potriviti la locul potrivit, pentru ca descentralizarea inseamna sa dai dreptul statului sa administreze problemele cetatenilor de catre autoritatile care sunt cel mai aproape de ei", a afirmat premierul.
Descentralizarea administratiei, adica trecerea parghiilor de decizie de la autoritatile centrale la cele locale, a fost principalul obiectiv din programele de guvernare ale PD-L si PSD.
Potrivit vicepremierului Dan Nica, in sanatate va fi stabilit cine isi asuma responsabilitatea numirii directorilor de spitale, unitati conduse de un Consiliu de Administratie format din finantatori, iar Directiile de munca vor fi reorganizate pentru a corespunde structurilor existente la nivelul judetului, precum cele de protectia copilului si a persoanelor cu handicap. Camerele agricole vor functiona la nivelul fiecarei localitati si vor avea rolul de punct unic de contact pentru problemele agriculturii, iar bazele sportive care nu au caracter de sport de performanta vor face de asemenea obiectul descentralizarii.
Procesul va presupune si infiintarea politiei locale, inclusiv pentru problemele rutiere si cele legate de ordinea si linistea publica la nivel local.
La inceputul reuniunii de sambata, presedintele Traian Basescu a criticat fostul guvern al lui Calin Popescu-Tariceanu pentru ca ar fi dublat numarul de angajati din administratie. "Vreau sa stiti ca nu cred nicio clipa in mentinerea unui aparat birocratic supradimensionat. (É) V-as spune ca din 300.000 de locuri de munca nou-create in ultimii ani, 160.000 sunt in aparatul de stat. Pai, asta e strigator la cer! Ne laudam cu cresterea numarului de locuri de munca, dar noi pompam bani de la buget in clientela politica. Asta s-a intamplat in ultimii ani. Or, reformarea aparatului de stat este obligatorie", a spus Basescu.
Tariceanu a replicat insa ca o parte din angajari au venit ca urmare a aderarii la UE. "Ii aduc aminte domnului Basescu de cateva institutii pe care le-am infiintat pentru aderarea la Uniunea Europeana: Agentia Nationala de Integritate, in care s-a facut incadrarea de procurori si judecatori pentru o justitie eficienta, APIA, unde sunt 5.000 de oameni, Agentia Antifrauda, Agentia SAPARD, ISU, precum si servicii publice moderne de pasapoarte si buletine. Administratia romana nu mai seamana cu ce cunostea Basescu din perioada comunista", a declarat Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO