Politică

Guvernul Tariceanu II, in fata motiunii de cenzura a PSD

Guvernul Tariceanu II, in fata motiunii de cenzura a PSD

Viitorul Cabinetului in exercitiu depinde matematic de 15 voturi

03.10.2007, 19:46 68

Daca motiunea trece, acest lucru ar reprezenta o premiera a perioadei de dupa revolutie. PSD, PD si PLD care au anuntat ca vor vota pentru demiterea Cabinetului au, matematic, 248 de voturi fata de 232 necesare reusitei unui astfel de demers. Practic, la adapostul votului secret, o parte dintre parlamentarii acestor formatiuni ar putea vota impotriva caderii guvernului.
Absenteismul la votarea motiunii va fi in avantajul Guvernului, pentru ca, daca nu sunt obtinute cele 232 de voturi in favoarea motiunii, ea va fi respinsa. Daca motiunea cade, Guvernul Tariceanu II are toate sansele sa-si duca mandatul pana la capat, iar de alegeri anticipate nu mai poate fi vorba.
Cele doua tabere pro si contra motiunii PSD si-au mobilizat pe ultima suta de metri adeptii, liderul social-democrat Mircea Geoana anuntand ieri ca deputatii si senatorii din partidul sau vor vota disciplinat, adica impotriva guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, dupa saptamani intregi de declaratii contradictorii ale liderilor grupati in jurul lui Ion Iliescu.
PSD a stabilit "toate masurile" pentru asigurarea unui vot disciplinat in favoarea motiunii din partea parlamentarilor social-democrati, iar miercuri dimineata (astazi - n.n.) va avea loc o noua sedinta a senatorilor si deputatilor PSD, a anuntat ieri Geoana, care a reclamat "campania de denigrare", care a fost dusa impotriva social-democratilor de catre actuala putere PNL-UDMR si de catre adversarii motiunii.
In varianta demiterii cabinetului, cea mai probabila formula de guvernare este cea a unui cabinet de uniune nationala, despre care a vorbit saptamana trecuta presedintele Traian Basescu, si in favoarea careia s-au pronuntat ieri liderul PSD Mircea Geoana si liderul PD Emil Boc.
Propunerea privind formarea unui guvern de uniune nationala reprezinta solutia "de ultim resort" la care se poate recurge in conditiile in care celelalte variante - guvern de stanga sau guvern de dreapta - esueaza, a spus ieri Geoana, dupa o intalnire cu liderii formatiunii social-democrate. "Se pare ca, daca motiunea de cenzura va fi aprobata, ne vom indrepta spre un guvern de uniune nationala", a spus Emil Boc. Presedintele PD a aratat ca aceasta solutie ar putea fi adoptata dupa ce PNL a respins propunerea de refacere a Aliantei D.A. si, implicit, continuarea acestei Aliante printr-o guvernare PD-PNL-PLD.
Boc a anuntat ieri ca parlamentarii sai vor vota la vedere pentru motiunea care ar putea duce la demiterea lui Calin Popescu-Tariceanu.
Liberal-democratii au avut un mesaj rezervat cu privire la participarea la un eventual guvern, au spus doar ca nu vor participa la formarea unui cabinet de stanga. Strategul PLD Valeriu Stoica a spus ieri ca fenomenul s-ar putea sa fie invers celui evidentiat de speculatiile din ultimul timp, potrivit caruia parlamentarii PSD nu vor vota in favoarea motiunii de cenzura. "Acum cred ca se poate specula pe ideea ca vor fi parlamentari ai PNL care vor vota motiunea si am asemenea informatii. Sunt parlamentari de la PC care vor vota, vor fi cei independenti si de la minoritati. Asadar, cred ca aceasta motiune va trece", a declarat liderul PLD. De partea cealalta, PNL si UDMR au pus surdina discutiilor despre motiunea PSD. Liberalii, intruniti in sedinta luni seara, nici macar nu au vorbit de o strategie la motiunea de cenzura, potrivit unor surse din partid.
In subterane, ambele grupari au dus insa discutii cu "indecisii" pentru a-si asigura o masa cat mai mare de sprijin. Miza acestor negocieri a fost atragerea parlamentarilor PRM, care ar putea sa "acopere" fractura la vot a parlamentarilor social-democrati din jurul lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Acestia, care ar fi dupa unele estimari in jur de 40, nu doresc sa sustina motiunea lui Geoana si au pledat pentru intrarea la guvernare alaturi de PNL. PRM, impreuna cu grupul minoritatilor nationale si cu independentii au impreuna 78 de parlamentari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO