Politică

Guvernul va sista lucrările la reactorul 5 al centralei de la Cernavodă

Guvernul va sista lucrările la reactorul 5 al centralei...

Autor: Carol Dan

19.03.2013, 14:51 648

"Proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimându-se ca dată de punere în funcţiune a unităţii 5 anul 2025, se poate considera că la acea dată autorizarea va fi practic imposibilă, Uniunea Europeană neacceptând decât grupuri energetice nucleare de generaţii noi, III + şi IV, acest proiect fiind de generaţia II +", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei.

Construcţia centralei nuclearelectrice de la Cernavodă a fost începută de fostul regim comunist la sfârşitul anilor '70, când era prevăzut să aibă patru reactoare. Ulterior, a fost luată decizia ridicării şi a celui de-al cincilea reactor.

Primul reactor a fost pus în funcţiune în 1996, iar al doilea în 2007, fiind operate de compania de stat Nuclearelectrica. Unităţile 3 şi 4 ar urma să fie finalizate în 2019 şi 2020, dar Guvernul nu are încă niciun angajament clar al investitorilor pentru continuarea lucrărilor.

Proietul de act normativ precizează că în luna martie a fost realizat un studiu de fezabilitate privind oportunitatea continuării lucrărilor la Unitatea 5, care a concluzionat că proiectul "nu este oportun, necesar şi nici economic".

Motivele identificate în studiul de fezabilitate pentru sistarea lucrărilor sunt costurile prea mari pentru modernizarea instalaţiilor, temerea că Uniunea Europeană nu va aproba punerea în funcţiune, din cauza vechimii, şi posibilitatea ca apa din Dunăre, folosită pentru răcirea instalaţiilor centralei, să nu fie suficientă.

"La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine al lucrărilor existente în şantier este de circa 2,8%, şi datorită schimbărilor legislative, se estimează că această unitate va fi considerată ca unitate nouă şi în consecinţă Uniunea Europeană nu va aproba continuarea lucrărilor şi punerea ei în funcţiune în baza proiectului existent", potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Centrala din Cernavodă asigură, cu cele două reactoare funcţionale, aproximativ 19% din consumul de electricitate din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO