Politică

În ţara lui, dacă spui "Vreau preşedinte", ajungi la închisoare

În ţara lui, dacă spui "Vreau preşedinte", ajungi la...

Autor: Gândul

12.09.2014, 09:34 785

Povestea lui este unică în lume. E din Coreea de Nord, îl cheamă Shin Dong-Hyuk şi s-a născut în lagăr. Acolo a crescut până la 23 de ani şi tot acolo şi-a văzut părinţii executaţi. Singura lui vină a fost că dictatorii nord coreeni pedepsesc trei generaţii ale aceleiaşi familii, dacă un membru este găsit vinovat. În cazul său, doi unchi reuşiseră să treacă în Coreea de Sud, iar rudele au fost toate încarcerate pentru „culpabilitate prin asociere”.

A văzut femei deţinute care au murit de foame, bărbaţi care mâncau şobolani, condamnaţi care se băteau pentru o porţie de supă de varză. La 13 ani, când nu ştia ce e democraţia şi liberatatea, a mers la un gardian şi i-a spus că părinţii lui vor să evadeze. Astăzi povesteşte că a făcut-o „€œde foame”. Şi că regimul şi ierarhia de valori câştigate până la acea vârstă în lagăr l-au făcut să nu aibă nicio remuşcare atunci când, în faţa lui, gardienii i-au omorât mama şi tatăl.

Astăzi, la 32 de ani, Shin Dong-Hyuk este un om liber. La 23 de ani, a sărit gardul electrificat al închisorii şi a fugit în Coreea de Sud. A suferit arsuri cumplite, dar şi-a câştigat libertatea. Din 2011 s-a mutat în Statele Unite ale Americii, a scris o carte şi vorbeşte deschis, peste tot în lume, despre crimele din lagărele comuniste. A fost primit de Hillary Clinton şi George Bush, iar cartea sa „Evadarea din lagărul 14” fost publicată în peste 20 de limbi. 

Echipa Caravanei „VREAU PREŞEDINTE” l-a întâlnit pe Shin Dong-Hyuk în Buzău, la Colegiul Haşdeu, unde le-a vorbit elevilor şi profesorilor despre importanţa democraţiei şi ororile din lagărele Coreei de Nord. 

Citiţi articolul integral şi urmăriţi interviul pe vreaupresedinte.gandul.info.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO