Politică

Soarta acordului dintre UE şi Canada prin care vizele ar fi eliminate ar putea fi decisă astăzi: Oficialii europeni merg la Bruxelles pentru a discuta cu premierul Belgiei

Soarta acordului dintre UE şi Canada prin care vizele ar...

Autor: Mediafax

24.10.2016, 10:36 133

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, trebuie să se întâlnească, luni, cu oficialul belgian alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat oficiali UE.

Tusk are apoi programată o întâlnire cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care speră să semneze acordul la summitul de joi de la Bruxelles.

Uniunea Europeană şi Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susţine parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată.

Şeful Guvernului valon, Paul Magnette, a respins, duminică, orice ultimatum impus de UE şi Canada Belgiei pentru ca această ţară să decidă dacă va semna acordul comercial CETA.

"Stabilirea unui eventual ultimatum nu este un act compatibil cu exercitarea acestui drept democratic", a afirmat Paul Magnette.

Magnette a afirmat, de asemenea, că "nu este la curent" cu vreun ultimatum impus de UE Belgiei, adăugând că a refuzat mereu să respecte "un calendar obligatoriu".

"Ni se prezintă un document dezamăgitor şi, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Valonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO