Politică

Incidente în Piaţa Victoriei: Mai mulţi oameni au forţat gardul jandarmilor. O femeie s-a accidentat

Incidente în Piaţa Victoriei: Mai mulţi oameni au...

Autor: Mediafax

27.08.2017, 21:35 1302

Un incident a avut loc în timpul manifestaţiei din faţa Guvernului de duminică seara. Mai mult persoane au încercat să forţeze gardul pus de jandarmi.

Două dintre acestea au ajuns în mijlocul străzii, iar o femeie s-a lovit la şold, ea fiind ajutată de jandarmi să se ridice.

Ulterior, femeia şi încă un bărbat, care a căzut şi el în urma forţării gardului pus de oamenii legii, au fost duşi la Secţia 2 de Poliţie, pentru a fi legitimaţi.

În jurul orei 21.00, oamenii aflaţi în stradă au aprins telefoanele mobile şi au intonat imnul României.

Circulaţia a fost oprit pe bulevardul Kiseleff. Traficul este restricţionat pe Bulevardul Aviatorilor, pe sensul spre Piaţa Romană.

Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Capitală, oamenii fiind nemulţumiţi de proiectul de modificare a legilor justiţiei, prezentat de Tudorel Toader, între propuneri numărându-se numirea şefilor de parchete de către ministrul Justiţiei.

„E normal să ies, să îmi exprim nemulţumirea faţă de o asemenea politică a Guvernului. În loc să se preocupe să ofere o viaţă mai bună românilor, o infrastructură socială şi rutieră mai bună, ei schimbă legea justiţiei. Şi nu oricum, ci în aşa fel încât să poată controloa tot, legislativ, executiv şi judecătoresc. Eu nu sunt de acord, şi cât timp încă e democraţie voi ieşi în stradă pentru a-mi exprimă nemulţumirea. Dacă se va ajunge să fie înfrântă democraţia, voi plecă din ţara. Până atunci, însă, îi îndemn pe ei să plece”, spune Monica, prezentă în Piaţa Victoriei.

Între protestatari se numără şi Toader, un pensionar care spun că nu este de acord cu politica dusă de Executiv.

„Am venit împreună cu nepotul meu, care a împlinit 14 ani. Acesta este un exerciţiu de democraţie, prin care noi, cetăţenii, ne facem vocea auzită. Am ieşit să protestez împotrivă politicii Guvernului, care vrea din nou să schimbe legea justiţiei. Nu sunt de acord cu relaxarea pedepselor, nu sunt de acord cu numirea şefilor Parchetelor de către ministrul Justiţiei, nu sunt de acord că instituţia care controlează judecătorii şi procurorii să fie subordonată ministrului Justiţiei”, a explicat protestatarul.

În paralel, acţiuni de protest al loc şi la Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei

Mişcarea de protest a demarat la începutul acestei săptămâni, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de modificare a legilor justiţiei. Prin aceste modificări, şefii Parchetelor ar urmă să fie numiţi în funcţie la propunerea ministrului Justiţiei, iar Inspecţia Judiciară, instituţie de sine stătătoare în prezent, ar trece din nou în subordinea ministerului Justiţiei.

Proteste au fost şi miercuri, în Bucureşti, imediat după ce Tudorel Toader a enunţat modificate legislative propuse.

Ulterior, pe reţelele online de socializare au foat organizate evenimente de protest atât în Capitală, cât şi în alte oraşe importante din ţara şi străinătate. Astfel, duminică seară au fost chemaţi să iasă în stradă pentru a apăra justiţia oamenii din Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Braşov, Făgăraş, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi românii din Milano, Munchen şi Zurich.

Conform descrierii evenimentului organizat în Bucureşti, principalele nemulţumiri subt legate de dorinţă de a numi şeful DNA la recomandarea ministrului Justiţiei, nu că în prezent când Preşedintele României face propunerea, şi resubordonarea Inspecţiei Judiciare, aşa cum se întâmpla în vremea ministrului Rodica Stănoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO