Politică

Ingredientele unui război comercial nord-american: o strângere de mână, insulte la televizor, ţapinari arătoşi şi lapte

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele american Donald Trump

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele american Donald Trump

Autor: Bogdan Cojocaru

27.04.2017, 00:07 2814

Prin impunerea unor tarife de până la 24% pe importul de cherestea canadiană, preşedintele american Donald Trump arată că îşi poate completa cu fapte promisiunile de campanie în ceea ce priveşte contrarea statelor cu care SUA au deficit comercial.

În privinţa răfuielii cu Canada, cheresteaua este doar începutul, administraţia americană urmând să acţioneze pentru protejarea producătorilor de lactate. Iar Canada, vecinul de la nord, este doar începutul unei campanii mai mari. Secretarul american pentru comerţ Wilbur Ross a explicat, într-un interviu pentru The Wall Street Journal, care sunt priorităţile comerciale ale guvernului Trump: lansarea unor acţiuni pentru protejarea industriei aluminiului, a semi­conductorilor şi a construirii de nave maritime din motive care ţin de siguranţa naţională şi grăbirea discuţiilor pentru acorduri de comerţ liber cu Uniunea Europeană, Japonia şi Marea Britanie.

În stilu-i caracteristic, Trump lansează „ostilităţi“ contra Canadei de pe Tweeter: „Canada a făcut foarte dificile afacerile pentru fermierii noştri din Wisconsin şi din alte state de graniţă. Nu vom sta cu mâinile în sân. Fiţi atenţi!“ Acestea sunt ameninţările scrise de Trump pe contul său de Tweeter după ce guvernul său a anunţat impunerea unor tarife iniţiale de 24% pe cheresteaua importată din Canada.

Toate acestea vin după ce în weekend FMI, instituţie cu sediul la Washington, a devenit a doua organizaţie economică globală care a renunţat la angajamentul de a „rezista tuturor formelor de protecţionism“.  Luna trecută miniştrii de finanţe din G20 au făcut cam acelaşi lucru.

Pentru CNN, motivele reale ale impunerii de tarife pe importurile de cherestea canadiană nu sunt subvenţiile, considerate injuste, de care beneficiză firmele canadiene de procesare a lemnului şi nici mobilizarea fermierilor canadieni contra importurilor de produse derivate din lapte din America, ci o strângere de mână cu Trump care l-a făcut celebru pe premierul canadian Justin Trudeau, insultele la adresa masculinităţii lui Trump ale vedetei de televiziune din Toronto Samantha Bee şi supe­rioritatea ţapinarilor canadieni.

Trump este adesea ţinta criticilor pentru strângerile sale de mână neo­biş­nu­ite şi umilitoare. Însă, când s-a în­tâl­nit cu preşedintele SUA, Trudeau a reuşit să evite capcana acestuia cu un gest elegant, filmările de la acest eveniment făcând deliciul publicului din întreaga lume. O umilinţă pentru Trump.

Acţiunile americane contra lemnului canadian nu au venit din senin. La mijlocul acestei luni Trump a promis că îi va apăra pe producătorii americani de lapte şi că va ataca protecţionismul canadian. Atunci, Trump a asigurat că va cere explicaţii guvernului Trudeau.

Sectorul lactatelor din Canada este protejat de tarife mari de import şi  controlul producţiei domestice ca mijloc de influenţare a preţurilor. Producătorii canadieni de lapte au convenit anul tre­cut să vândă derivate din lapte folo­site pentru fabricarea brânzeturilor că­tre procesatori canadieni la preţuri com­pe­titive în raport cu cele de pe piaţa internaţională. Înţelegerea a fost un răs­puns la creşterea exporturilor ame­ricane de proteine din lapte, care nu se supuneau politicii canadiene de tarifare. În timp ce NAFTA, acordul care reglementează comerţul între sta­tele nord-americane, a eliminat multe din­tre tarife, unele taxe mari pe produse lac­tate au rămas.

Însă laptele ultra-filtrat, cel vizat de înţelegerea fermierilor canadieni, a intrat pe piaţă după aplicarea NAFTA în 1994, notează The Independent.  Rezultatul este că acest ingredient pătrunde pe piaţa canadiană fară tarife mari de import.

Grupurile de interes din agricultura americană au criticat acţiunile Canadei, considerându-le o încălcare a acordurilor comerciale, şi i-au cerut lui Trump să intervină direct. Industria lactatelor din Canada spune în schimb că producătorii americani de lapte şi-au construit în ultimii ani capacitate mult prea mare.

Revista Politico speculează că Trump a ales o luptă cu Canada pentru că acest stat este o ţintă uşoară care nu are prea multe posibilităţi de reacţie. Atacând Canada, preşedintele american pregăteşte terenul renegocierii NAFTA, una din marile sale promisiuni de campanie.

„Canada este un răufăcător uşor de doborât. Nu poate reacţiona cu forţa Chinei sau a Mexicului. Canada nu poate ameninţa cu deschiderea graniţelor pentru a lăsa să intre în SUA pe oricine din America Centrală“, explică Laura Dawson, directorul Institutului canadian al Woodrow Wilson Center.

Secretarul pentru comerţ Wilbur Ross a spus şi el că vecinul de la nord nu are prea multe mijloace de răspuns.

„Nu cunosc ca noi să fi făcut ceva incorect, aşa că nu cred că există ceva care ar putea fi lovit cu o acţiune legitimă.“

Trump a asigurat că nu se teme de un eventual război economic cu Canada. „Nu“, a spus el. „Au un surplus uriaş cu SUA. Nu am nicio teamă atunci când ei au surplus.“

Ministrul canadian de externe Chrystia Freeland a reacţionat spunând că ţara sa „cumpără de la SUA mai mult decât de la oricare altă ţară, inclusiv UE, Mexic, China şi Japonia. Suntem clientul numărul unu al Americii“.

Între timp, producătorii canadieni de cherestea s-au pregătit de-a lungul anilor pentru pericolele comerciale ce pot veni din SUA majorând vânzările către China şi cumpărând fabrici de cherestea în sudul SUA.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO