Politică

Inseamna sfarsitul alegerilor si sfarsitul crizei politice? Cum comentati?

Inseamna sfarsitul alegerilor si sfarsitul crizei politice?
07.12.2009, 23:08 21

Alegerile de duminica ar trebui sa fie punctul final al uneicrize politice care dureaza de trei luni si care a costat dejaRomania amanarea transei a treia de 1,5 mld. euro din imprumutul dela FMI, in conditiile in care administratia de la Bucuresti arenevoie de 5 mld. euro in prima parte a lui 2010 pentru plataobligatiilor sale.

Asigurarea finantarii deficitului bugetar si ajustarea acestuiatrebuie sa fie principala prioritate, fiind greu de crezut cabancile locale vor putea acoperi necesarul la nesfarsit.

Problema principala este acum, spun economistii, alcatuireagrabnica a unui guvern cu care finantatorii externi sa poatadialoga si care sa dea investitorilor straini increderea necesarapentru ca leul sa nu mai intre sub presiune.

Voturile din strainatate i-au adus lui Traian Basescu al doileamandat de presedinte.

Rezultatele finale neomologate (acestea sunt omologate dupasolutionarea tuturor contestatiilor) indicau aseara o diferentaextrem de mica intre Traian Basescu si Mircea Geoana, de doar0,67%.

Scorul, aproape neverosimil, indica aseara 50,33% la 49,66% infavoarea lui Basescu.

Este cel mai strans scor inregistrat vreodata in alegerileprezidentiale de dupa revolutia din urma cu 20 de ani.

Or, acest scor strans ridica si problema alcatuirii uneimajoritati viitoare, in conditiile in care presedintele este celcare numeste premierul.

PD-L, partidul prezidential, a avut aseara o prima intalnire,dupa anuntarea rezultatelor.

Social-democratii au anuntat ca ar putea contesta rezultatulalegerilor.

Presedintele liberalilor, Crin Antonescu, al carui partid esteasteptat sa se apropie de PD-L, nu a facut ieri declaratii, insa oserie de fruntasi liberali, intre care fostul premier CalinPopescu-Tariceanu, au lasat, in declaratiile lor, o poarta deschisacatre democrat-liberali. "PNL nu este catelusul PSD", a sustinutTariceanu.

Prezenta la votul de duminica a fost peste asteptari, 58,2%dintre romani mergand la vot fata de 55,2% in urma cu cinciani.

■ PSD ar putea contesta alegerile. Pag. 8;

■ Basescu isi proclama victoria pe muchie de cutit. Cu cine vamerge PNL. Pag. 8; ■ "Evreii Europei" au decis cine conduce acasa.Pag. 8; ■ Ce sanse sunt pentru formarea rapida a unui guvern. Pag.9

■ Asteptarile oamenilor de business dupa alegerile de duminica.Pag. 9

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO