Politică

Insolvenţa naşte dispute între premier şi antreprenori

Georgică Cornu

Georgică Cornu

Autor: Dana Ciriperu

11.04.2013, 00:06 697

Premierul Victor Ponta arată pentru prima dată cu degetul către companiile în insolvenţă ca principali vinovaţi pentru scăderea veniturilor din impozitul pe profit, în timp ce antreprenorii rămaşi fără oxigen în ultimele luni îl întreabă pe premier ce măsuri economice a luat pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a zeci de mii de companii româneşti.

Ce exemplu dă statul când două dintre cele mai mari companii ale sale – Hidro­electrica şi Oltchim – se află în insolvenţă, se întreabă Georgică Cornu, proprietarul constructorului Confort din Timişoara care a intrat în insolvenţă anul trecut.

Cornu şi-a bazat dezvoltarea pe afaceri în infrastructură cu statul şi a ajuns la 3.500-4.000 de angajaţi în cel mai bun an, dar acum mai are doar 500 de salariaţi şi 50 de milioane de euro bani neîncasaţi, după cum spune el.

Programul de guvernare al USL prevedea o serie de măsuri care, în momentul în care au fost lansate public, au creat o oarecare încredere în rândul oamenilor de afaceri, însă antreprenorii nu au văzut până acum nici reducerea CAS la angajator, nici reduerea TVA, nici relansarea investiţiilor. Doar introducerea TVA la încasare de la 1 ianuarie 2013 se numără printre ţintele asumate şi bifate de guvern, dar pentru o economie în care de cinci ani 50 de companii intră în insolvenţă în fiecare zi este prea puţin.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO