Politică

Interviu cu Ion Iliescu despre securitatea politică şi militară a României

Interviu cu Ion Iliescu despre securitatea politică şi...

Autor: Liviu Dadacus

03.04.2014, 10:32 202

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că aderarea la NATO, care a avut loc la sfârşitul ultimului său mandat, a făcut parte din proiectul strategic al României post-revoluţionare, care a întrunit în cel mai înalt grad consensul politic şi social.

Iliescu a arătat că acest proiect de integrare euro-atlantică a fost susţinut de cetăţenii români, care au acceptat costurile economice şi sociale ale reformelor cerute pentru aderare

Fostul şef de stat a menţionat că aderarea la un sistem de securitate colectivă a fost necesară din cauza instabilităţii din jurul României.

El a arătat că România a dovedit, în perioada premergătoare aderării, că este un stat matur, capabil să devină un furnizor de securitate şi că nu a adus nici în NATO, nici în UE, elemente de conflict sau de instabilitate.

Iliescu a spus că, după aderare, Armata română s-a dovedit receptivă la schimbare şi profesionistă, fiind capabilă să devină rapid interoperabilă cu armatele ţărilor membre, lucru dovedit în Irak şi în Afganistan.

Iliescu a spus că, dacă nu ar fi existat o anumită conjunctură în context european, România ar fi fost invitată să adere la NATO încă din 1997, la Madrid.

El a subliniat faptul că este "nedreaptă" susţinerea "unora" că România a fost invitată să adere ca urmare a atentatelor din 11 septembrie 2001, şi nu ca urmare a meritelor sale şi ca o confirmare a succesului reformelor politice şi militare.

Iliescu a spus că România are capacitatea de a îşi îndeplini angajamentele, lucru care reprezintă o realizare importantă.

El a spus că forţa de descurajare pe care NATO o posedă este cea mai bună poliţă de asigurare pentru toţi membrii săi.

Fostul şef de stat a apreciat că România este în siguranţă şi la adăpost de consecinţele crizei din Ucraina, politic şi militar vorbind, dar „mai puţin” din punct de vedere economic.

Iliescu a mai spus că trebuie să ne dorim cu toţii ca scutul antirachetă de la Deveselu să iasă din funcţiune "de bătrâneţe", fără a fi folosit vreodată.

 

Citiţi integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către fostul şef al statului Ion Iliescu pe mediafax.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO