Politică

Învăţăturile lui Băsescu către novicii din PDL: În politică nu există milă

Învăţăturile lui Băsescu către novicii din PDL: În...

Autor: Iulian Anghel

23.03.2013, 12:43 735

Traian Băsescu şi-a exersat astăzi talentul de mare povestitor - care i-a adus succes în politică - în faţa delegaţilor  PDL care, la Romexpo, îşi vor alege preşedintele partidului cu care speră să treacă mai uşor lungul deşert al opoziţiei.

Preşedintele României le-a explicat celor 5.000 de delegaţi că, în politică, nu există milă, că sentimentele umane sunt suspendate, dacă vrei să ai succes.
 
În 2001 – după eşecul lui Petre Romanîn alegerile prezidenţiale – Traian Băsescu a candidat la şefia PD şi a câştigat în faţa lui Roman. Iată ce-şi mai aduce aminte Băsescu din acei ani:
 
“I-am zis. Petre eşti cel mai bun, da’ candidez la preşedinţia partidului (Băsescu a fost şeful de campanie al lui Roman şi îl introducea pe scena electorală astfel:” <Petre eşti cel mai bun>” – n.n.).
Preşedintele motivează: “Interesul în politică nu poate fi substituiut de amiciţii politice.”
 
Aşa şi-a lăsat un cumătru pe tuşă (“suntem cumetri, dar nu poţi fi cap de listă”), aşa i-a trims la plimbare, spune el, pe cei din PD care “voiau să pună batista pe ţambal”.
 
“Fraţilor nu-i de joacă, iau din nou steagul partidul şi il infig pe Primăria Capitalei - acesta a fost succesul.” – a povestit Băsescu episodul din 2005, când a câştigat cel de-al doilea mandat de primar general.
 
Preşedintele care o susţine la şefia PDL pe Elena Udrea (40 de ani) în faţa lui Vasile Blaga (57 de ani) le-a sugerat celor mai vechi în partid să facă un pas înapoi pentru că ciclul măsurabil al vremii în politică ţine, spune el, cam 10 ani – 10 ani cu Petre Roman (acum deputat PNL) la vârful partidului, cam 10 ani perioada lupilor tineri în frunte cu Boc. Drept urmare, opinează preşedintele, este nevoie de o nouă generaţie la conducerea PDL: “Depinde de voi ce alegeţi!”
 
Cât despre el, preşedintele anunţă (reanunţă) un nou proiect: “coagularea dreptei”
 
“După 2014(sfârşitul mandatului său de preşedinte – n.n.)  obiectivul meu este constuirea unei drepte puternice care să aducă procesul modernizării României… Nu ma aşez in fruntea unui partid. Masa la care mă aşez o stabilesc eu, nimeni altcineva”.
 
În 2005 preşedintele Băsescu avea acelaşi ţel, “coagularea dreptei”. Rezultatul a fost distrugerea dreptei - alianţa ce părea de succes D.A. PNL –PD. Atunci Băsescu a vrut să-i înghită pe liberali – nu a înghiţit decât o parte dintre ei . Acum PNL înghite puţin câte puţin din PDL.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO