Politică

Iohannis a sesizat CCR asupra modificării de către Parlament a Legii educaţiei naţionale

Iohannis a sesizat CCR asupra modificării de către...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

06.06.2018, 17:13 42

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu schimbarea Legii Educaţiei Naţionale, şeful statului argumentând, printre altele, că Parlamentul a adoptat trei iniţiative care se referă la acelaşi obiect din actul normativ.

"Se constată că deşi cele trei legi deduse controlului de constituţionalitate au fost dezbătute şi adoptate de către prima Cameră sesizată la date diferite, în şedinţe distincte, Senatul, în calitate de Cameră decizională, le-a dezbătut şi le-a adoptat în cadrul aceleiaşi şedinţe, respectiv cea din data de 7.05.2018. Întrucât aceste iniţiative legislative au ca obiect de reglementare modificarea şi/sau completarea aceluiaşi act normativ de bază, şi anume Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi au fost adoptate de către Senat în aceeaşi şedinţă din data de 7.05.2018 şi trimise Preşedintelui României spre promulgare la aceeaşi dată, 19.05.2018, rezultă că Parlamentul a adoptat trei legi distincte, cu acelaşi obiect, fără a asigura corelarea acestora, după regulile şi cerinţele de ordin tehnic-legislativ pentru elaborarea actelor normative, aşa cum sunt prevăzute de lege şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale", se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului mai argumentează că modificările referitoare la ocuparea posturilor vacante în învăţământ prin repartizarea de către inspectoratul şcolar sunt în contradicţie cu alte prevederi ale Legii educaţiei naţionaler nr. 1/2011.

"În legătură cu prevederile introduse la art. unic pct. 2 din legea supusă controlului de constituţionalitate, semnalăm că dispoziţiile referitoare la ocuparea posturilor vacante prin repartizarea realizată de inspectoratul şcolar sunt şi în contradicţie cu prevederile art. 254 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora: „Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învăţământul preuniversitar de stat cu personal didactic de predare încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau perioadă determinată se organizează conform art. 89 alin. (1)", potrivit textului sesizării făcute de Iohannis către CCR.

"Totodată, din analiza comparativă a alin. (2) şi alin. (21), ale art. 2541, constatăm că, dacă alin. (21) introdus prin legea dedusă controlului de constituţionalitate prevede detaşarea pe o perioadă de 4 ani într-un interval de 10 ani, în forma legii aflate în vigoare alin. (2) al art. 2541 prevede că detaşarea se face pe o perioadă de cel puţin 5 ani şcolari consecutivi. Aşadar, prin noul text introdus la art. unic pct. 3 din legea criticată se instituie o nouă condiţie, contradictorie faţă de cea aflată în legea în vigoare. Astfel de dispoziţii contrare, creează neclarităţi şi dificultăţi în aplicare, fiind contrare exigenţelor de calitate a legii, stabilite de art. 1 alin. (5) din Constituţia României", completează preşedintele Klaus Iohannis, potrivit comunicatului Preşedinţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO