Politică

Iohannis: Ancorarea Turciei în setul de valori comune euroatlantice şi europene este vitală

Iohannis: Ancorarea Turciei în setul de valori comune...

Autor: Mediafax

26.07.2016, 14:45 100

"Astfel, am evaluat situaţia din Turcia. Ca membru NATO, România este interesată de asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune, precum şi de respectarea spiritului democraţiei şi statului de drept. România s-a poziţionat foarte clar faţă de tentativa de lovitură de stat, condamnând acţiunile împotriva ordinii constituţionale şi a instituţiilor democratice din Turcia. Turcia rămâne un partener strategic al României şi un aliat indispensabil NATO, un partener cheie al Uniunii Europene, dar şi un actor a cărui stabilitate şi ancorare în setul de valori comune euroatlantice şi europene este vitală pentru securitatea regională", a afirmat şeful statului la finalul şedinţei CSAT.

El s-a declarat convins că partenerii turci sunt conştienţi de importanţa pe care o au respectarea instituţiilor şi valorilor democratice, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Totodată, preşedintele a anunţat că a solicitat MAE să elaboreze şi să prezinte Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o strategie privind Orientul Mijlociu şi propuneri de acţiuni şi măsuri privind relaţiile României cu această regiune.

"Am discutat şi despre Orientul Mijlociu şi implicaţiile situaţiei din această regiune atât pentru Europa, cât şi pentru ţara noastră. În acest sens, am solicitat ca Ministerul Afacerilor Externe să elaboreze şi să prezinte Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o strategie adaptată cu privire la Orientul Mijlociu şi propuneri de acţiuni şi măsuri privind relaţiile României cu această regiune", a mai spus Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO