Politică

Iohannis: SRI a răspuns că nu există dovadă pentru trafic de influenţă pe tema Codului Silvic

Iohannis: SRI a răspuns că nu există dovadă pentru...

Autor: Departamentul Politic

21.05.2015, 16:38 253

Întrebat dacă a primit răspuns de la SRI, unde a solicitat să se verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, preşedintele Klaus Iohannis a spus că a primit răspunsul.

”Da, am primit un răspuns. Răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influenţă în chestiunea Codului Silvic”, a afirmat preşedintele.

El a mai spus că nu îl va da în judecată pe premierul Ponta pentru aceste afirmaţii.

”Cei care au trebuit să tragă învăţămintele le-au tras, este speranţa mea. Nu voi acţiona în instanţă pe cel care a făcut afirmaţiile false, fiindcă, între timp, într-un fel, şi-a cerut scuze”, a adăugat Klaus Iohannis, întrebat ce va face în continuare, după ce a primit şi răspunsul de la SRI.

Întrebat, de asemenea, ce va face în continuare după ce miercuri a fost respinsă cererea de reexaminare a Codului Silvic, Iohannis a răspuns: ”În continuare, când va ajunge la mine, fiţi sigur că o să vă invit şi o să vă spun ce voi face”.

Întrebat, totodată, dacă intenţionează să atace la Curtea Constituţională Codul Silvic, Iohannis a refuzat să mai dea un răspuns.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut aceste declaraţii joi după-amiază, pe Aeroportul ”Henri Coandă”, înainte de plecarea sa la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Klaus Iohannis a cerut directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

Şeful statului a reacţionat, în urmă cu o săptămână, la afirmaţia premierului Ponta dintr-o emisiune TV, unde a spus că ”lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis” şi că ”are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie”.

”Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui”, a spus atunci şeful statului.

El a adăugat că acest lucru este ”surprinzător şi fals”.

Preşedintele a mai menţionat că, atunci când a retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care s-a bazat: ”Este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenţei, prin care ne-a atras atenţia că există riscul de infringement pentru România, există riscul să nu fie conformă legea cu legislaţia europeană”.

Ulterior, premierul Victor Ponta a nominalizat-o pe Lucia Varga ca fiind persoana la care s-a referit în special drept cea care a promovat în Parlament interesele Schweighofer pentru Codul Silvic, arătând că nu întâlnirile cu firma sunt anormale, ci susţinerea unor interese private.

Ponta a apreciat, totodată, că preşedintele Klaus Iohannis nu văzuse exact care au fost declaraţiile sale pe această temă, înainte să se pronunţe, şi că nu are sentimentul că buna sa colaborare de până în prezent cu şeful statului se apropie de final, apreciind că va colabora în contnuare foarte bine cu acesta chiar dacă "presa băsistă" este nemulţumită că preşedintele şi prim-ministrul nu se ceartă.

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic, adoptând, cu 218 voturi "pentru", 11 "abţineri" şi 95 "împotrivă", legea în forma iniţială. Camerei Deputaţilor este forul decizional, după ce Senatul a readoptat Codul Silvic în aceeaşi formă.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO