Politică

Ion Iliescu a fost primit la Pentagon sub steagul Moscovei

31.10.2003, 00:00 72

Pentagonul a facut, in timpul vizitei sefului statului roman, o confuzie de proportii, plasand steagul Rusiei in dreptul presedintelui Ion Iliescu, la dejunul de lucru cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld.
Donald Rumsfeld si Ion Iliescu au luat, luni seara, un dejun de lucru la Pentagon, cei doi oficiali avand pe masa steagul SUA, dar si pe cel al Rusiei, in loc de tricolorul romanesc.
Fotografia care atesta momentul a fost publicata pe site-ul Internet al Departamentului american al Apararii.
In fotografie apar presedintele Ion Iliescu si ministrul de externe Mircea Geoana (ambii cu fata) si secretarul de stat al apararii Donald Rumsfeld (cu spatele), la masa de discutii. Intre oficiali, sint plasate steagurile cu dungi orizontale (alb, albastru, rosu) - al Rusiei, precum si drapelul american.
Pentagonul a mai publicat alte doua fotografii de la intilnire, una la intrarea in Pentagon, iar cealalta cu momentul in care presedintele roman Ion Iliescu ii ofera o decoratie lui Rumsfeld.
Fotoexplicatiile mentioneaza faptul ca este vorba despre vizita presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, la Pentagon.
Conform uzantelor de protocol, la discutiile, intalnirile sau reuniunile bilaterale sau multilaterale, drapelele nationale sint plasate in dreptul reprezentantilor tarilor respective.
Dupa 1989, oficialii romani au fost, de mai multe ori, victimele confuziilor oficialilor occidentali. Cea mai frecventa greseala a fost rostirea in public a numelui capitalei Romaniei drept "Budapest", in loc de "Bucharest".
 Presedintele roman Ion Iliescu a avut o vizita de trei zile in Statele Unite, in timpul careia s-a intalnit cu presedintele american George W,. Bush, cu secretarul de stat al SUA Colin Powell, cu secretarul american al apararii Donald Rumsfeld, cu directorul executiv al FMI si cu presedintele Bancii Mondiale. Ion Iliescu a vizitat Universitatea "George Washington", Muzeul Holocaustului. In prima zi a vizitei, presedintele s-a aflat la Cleveland, unde s-a intilnit cu reprezentantii comunitatii romanesti din Ohio.
In intrevederea de 40 de minute pe care Iliescu a avut-o cu Bush in Biroul Oval, presedintele american a amintit problema coruptiei din Romania. Potrivit unor surse neoficiale, presedintele american a dat de inteles ca relatia dintre Statele Unite si Romania depinde de modul in care administratia de la Bucuresti va gestiona problema coruptiei.
Chiar in ziua in care Iliescu urma sa fie primit de Bush, The Washington Times publica un interviu cu premierul roman Adrian Nastase, in care acesta afirma ca in urma cu o saptamana a demis trei ministri suspectati de coruptie. Or, la Bucuresti, premierul a spus constant ca este vorba de demisiile celor trei ministri.
Dupa vizita in Statele Unite, presedintele Ion Iliescu a plecat, miercuri spre Lisabona, unde incepe un turneu in Portugalia, Senegal si Panama, urmand sa revina in tara odata cu publicarea raportului de tara de catre Comisia Europeana: pe 5 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO